Pregled bibliografske jedinice broj: 988965
Kvaliteta ploda tradicionalnih sorti jabuka u kolekcijskom nasadu na pokušalištu HCPHS Donja Zelina
Kvaliteta ploda tradicionalnih sorti jabuka u kolekcijskom nasadu na pokušalištu HCPHS Donja Zelina // Zbornik sažetaka 11 međunarodnog kongresa "Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo", Matotan, Zdravko (ur.). - Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2018. / Matotan, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2018. str. 74-75 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 988965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta ploda tradicionalnih sorti jabuka u kolekcijskom nasadu na pokušalištu HCPHS Donja Zelina
(Fruit quality of traditional apple cultivars in collection orchard of ccafra in Donja Zelina)
Autori
Vujević, Predrag ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Halapija Kazija, Dunja ; Čiček, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 11 međunarodnog kongresa "Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo", Matotan, Zdravko (ur.). - Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2018.
/ Matotan, Zdravko - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2018, 74-75
Skup
11. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilje, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Umag, Hrvatska, 07.11.2018. - 09.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sorte jabuka, kvaliteta ploda, održiva proizvodnja, intenzivni uzgoj
(apple cultivars, fruit quality, sustainable production, intensive cultivation)
Sažetak
Na pokušalištu Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo u Donjoj Zelini posađen je ex situ kolekcijski nasad tradicionalnih i starih sorti kontinentalnih voćnih vrsta zastupljen sa 286 primki upisanih u CPGRD bazu podataka. Cilj sakupljanja i kolekcioniranja tradicionalnih sorti je očuvanje bio-raznolikosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje. Interes malih proizvođača koji su orijentirani na prodaju na kućnom pragu je usmjeren prema našim starim sortama i sortama koje su prikladne za proizvodnju sa smanjenom uporabom kemijskih tvari (sredstva za zaštitu bilja, mineralna gnojiva) zbog toga je provedeno istraživanje mogućnosti uzgoja tradicionalnih i autohtonih sorti u intenzivnim nasadima u usporedbi s najzastupljenijim komercijalnim sortama i sortama otpornim na bolesti. U istraživanju su uspoređene stare (Ovčji gubec, Mašanka i Zlatna zimska parmenka) s otpornim (Topaz, Pinova i Florina) i komercijalnim sortama (Gala Schnitzer Schniga, Golden Delicious i Idared) u sustavu intenzivne proizvodnje. Tijekom istraživanja bilježene su fenološke faze, vršena su mjerenja morfoloških svojstava, te pomološka i mjerenja unutarnjih svojstava ploda (fizikalna i kemijska svojstva ploda: čvrstoća ploda destruktivno i nedestruktivno, boja kožice ploda, topljiva suha tvar refraktometrijski, ukupna kiselost te pH). S ciljem bolje procjene potencijala istraživanih sorti za stvaranje dodatne vrijednosti kroz preradu za svaku sortu posebno obavljena je prerada plodova u jabučni sok. U soku i svježim plodovima utvrđen je sadržaj ukupnih fenola. Sorte su se razlikovale s obzirom na sadržaj ukupnih fenola pri čemu je kod komercijalnih sorti utvrđen u prosjeku manji sadržaj ukupnih fenola, a slijede otporne te tradicionalne sorte. Rezultati senzorskih ocjenjivanja upućuju na visok potencijal tradicionalnih sorti za preradu u prirodne sokove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Danijel Čiček
(autor)
Bernardica Milinović
(autor)
Dunja Halapija Kazija
(autor)
Predrag Vujević
(autor)