Pregled bibliografske jedinice broj: 98865
Ispitivanje utjecaja različitog sadržaja sirove vlaknine na visinu dnevnih prirasta te na utrošak energije i bjelančevina u tovu muške junadi simentalske pasmine
Ispitivanje utjecaja različitog sadržaja sirove vlaknine na visinu dnevnih prirasta te na utrošak energije i bjelančevina u tovu muške junadi simentalske pasmine // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 4; 167-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 98865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje utjecaja različitog sadržaja sirove
vlaknine na visinu dnevnih prirasta te na
utrošak energije i bjelančevina u tovu muške
junadi simentalske pasmine
(Influence of different crude fibre contents on
daily gain and on energy and protein comsuption
in the fettening of young simmental bullocks)
Autori
Pintić, Vinko ; Zdenko, Steiner ; Ivan, Knežević ; Matija, Domaćinović ; Tatjana, Jelen ; Nataša, Pintić
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 44
(2002), 4;
167-178
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
junad ; tov ; različiti tretmani ; koncentracija obroka ; sirova vlaknina ; prirast
(bullocks ; fattening ; different treatments ; ration concentration ; crude fibres ; gain)
Sažetak
Obavljeno je istraživanje utjecaja različitih udjela sirove vlaknine u dnevnom obroku na prirast i na utrošak energije i bjelančevina u tovu muške junadi simentalske pasmine. Svrha je bila utvrditi na današnjem simentalcu u Hrvatskoj, u uvjetima koji vladaju u tovu junadi i s krmom koja je dominantna za ovu proizvodnju, učinkovitost tova pri različitim razinama hranidbe i kod različite duljine tova. Različite razine hranidbe proizašle su iz različitog učešća sirove vlaknine u obroku. Ispitivana su tri obroka (tretmana) koji su sadržavali 80, 55 g sirove vlaknine u 1 kg obroka (tretman I) 143, 56 g (tretman II) i 184, 46 g (tretman III) sirove vlaknine. Tov junadi, šest skupina (120 grla), počeo je s prosječnom ulaznom težinom od 273, 85 kg, a završio za tri skupine (60 grla) A, B i C s 447, 98 kg, odnosno za tri skupine (60 grla) A1, B1 i C1 s 521, 07 kg. Različiti tretmani hranidbe imali su značajan utjecaj na dnevne priraste (P<0, 05 ; P<0, 01). Prirasti su opadali s povećanim udjelom sirove vlaknine u obroku. Ostvareni su dobri prosječni dnevni prirasti, najveći u tretmanu I, 1151, 91 g (skupina A) i 1137, 84 g (skupina A1), za 6, 36 % manji u tretmanu II, 1091, 08 (skupina B) i 1061, 72 g (skupina B1), te za 14, 86 % manji u tretmanu III, 1006, 18 g (skupina C) i 987, 35 g (skupinaC1). Najniže prosječne dnevne priraste ostvarila je skupina C1 (987, 35 g), iako je junad bila hranjena istim obrokom kao i pokusna skupina junadi C, koja je ostvarila prosječan dnevni prirast od 1006, 18 g. Međutim, pokusna skupina junadi C bila je u tovu 178 dana, dok je pokusna skupina C1 bila u tovu 253 dana. Testiranjem opravdanosti razlika između aritmetičke sredine metodom po Snedercoru, postignute razlike u dnevnom prirastu od 18, 83 g nisu bile značajne, unatoč tovu dužem za 75 dana. Ovo se može objasniti time da obroci s povećanim sadržajem sirove vlaknine imaju povoljan biološko-fiziološki utjecaj na nakupljenje biomase kod produženog tova iznad 450 kg. Konverzija metaboličke energije (ME) i sirovih bjelančevina za 1 kg prirasta podijelila se po tretmanima i rasla je s povećanjem količine sirove vlaknine u obroku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International