Pregled bibliografske jedinice broj: 98858
Tržišna orijentacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača prema potrebama kupaca
Tržišna orijentacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača prema potrebama kupaca // Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb, 5-6 (2001), 52; 634-645 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 98858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tržišna orijentacija poljoprivrednih i
prehrambenih proizvođača prema potrebama kupaca
(Market oretation of agricultural and food
producers according to needs of customers)
Autori
Tolušić, Zdravko ; Deže, Jadranka
Izvornik
Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb (0424-7558) 5-6
(2001), 52;
634-645
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
poljoprivreda ; tržište ; potrošači
(agriculture ; market ; customers)
Sažetak
Potrebno je usmjeriti poljoprivredne proizvođače na potrebe tržišta poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima . Na tržištu prehrambenih proizvoda, kao mjestu gdje se susreću ponuda i potražnja, potrošači su važan činitelj postojeće uzročno-posljedične veze. Analizom je utvrđeno kako je 66, 34% ispitanika nabavlja prehrambene proizvode više puta tjedno. Rok uporabe proizvoda kontrolira 62, 40% , sastav prehrambenog proizvoda tek 16, 83%, a porijeklo proizvoda 28, 71% ispitanika. Profiliranost tržišta kupaca izražena je time što kupci (76, 24%) traže točno određenog proizvođača za pojedine proizvode, a to ukazuje na vjernost kupaca proizvodima koji su ispunili njihova očekivanja. Poruke svih kupaca proizvođačima sastoje se od tvrdnji da nedovoljno ulažu u promidžbu prehrambenih proizvoda (33, 6%), a cijene su prema miljenju potrošača previsoke u odnosu na istovrsne proizvode stranog porijekla (29, 7%). Posebnu podršku potrošači daju institucijama koje kontroliraju kakvoću prehrambenih proizvoda, a preporučuju veću pažnju usmjeriti ovitku i označavanju sastava i porijekla proizvoda, uz neprestano povećanje kvalitete prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRINDEX Humanities Index
- CAB ABSTRACTS
- GEOBASE (TM)
- SOCIAL SCIENCES: ECONOMICS