Pregled bibliografske jedinice broj: 988534
Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice
Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice // Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 91-92 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 988534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice
(Comparison of measuring methods for morphometric traits of winter wheat kernel)
Autori
Šimić, Nikolina ; Grljušić, Sonja ; Andrić, Luka ; Beraković, Ivica ; Ivić, Marko ; Novoselović, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 91-92
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
metode izmjere, digitalna analiza, morfometrija, zrno, pšenica
(methods of measuring, digital analysis, morphometry, kernel, wheat)
Sažetak
Proučavanje morfoloških svojstava zrna ozime pšenice ima veliki značaj u procesu oplemenjivanja. Pored najčešće procjenjivane mase sjemena, veličina i oblik zrna postaju sve značajnija svojstva od interesa u oplemenjivačkim programima, jer su uz masu najvažnije odrednice prinosa i kvalitete zrna. U novije se vrijeme analiza digitalnih zapisa pokazala vrlo učinkovitim alatom prikupljanja podataka o morfološkim svojstvima zrna. Cilj rada je bio istražiti osnovna morfometrijska svojstva sjemena (dužina, širina i površina) 20 sorti ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek (uzorak od 25 zrna/sorti) putem dvije metode: (I) fotografiranjem uzorka na polimeriziranoj crnoj glini uz LED rasvjetu te obradom digitalnog zapisa pomoću javno dostupnog računalnog programa ImageJ te (II) obradom istog uzorka zrna uređajem MARVIN (GTA Sensorik GmbH, Germany). Dobiveni podaci dviju metoda su se u prosjeku razlikovali od 1, 18 % za duljinu do 4, 80 % za površinu sjemena. Statistički značajne razlike ((p=0, 01) utvrđene su za duljinu, širinu i površinu zrna. Prosječno više vrijednosti za površinu i duljinu su dobivene metodom I, a za širinu metodom II. Korelacije promatranih morfometrijskih svojstava s masom tisuću zrna su za obje metode bile pozitivne značajne do vrlo značajne (I r=0, 57**-0, 75** ; II r=0, 52*-0, 70**). Rezultati ukazuju na učinkovitost i pouzdanost korištenja obje metode u prikupljanju podataka o morfometrijskim svojstvima zrna pšenice, ali i zahtijevaju daljnja istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Marko Ivić
(autor)
Sonja Grljušić
(autor)
Ivica Beraković
(autor)
Luka Andrić
(autor)
Dario Novoselović
(autor)