Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988353

Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića


Keteš, Blanka
Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića
(Optimization of non-alcoholic beverage production)

Autori
Keteš, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.11

Godina
2006

Stranica
55

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
bezalkoholna pića, recepture, optimiranje, Simplex algoritam, LINDO
(non-alcoholic drinks, recipes, optimization, Simplex algorithm, LINDO)

Sažetak
Metodom linearnog programiranja i pomoću računalnoh programa LINDO optimirane su recepture i proizvodnja osvježavajućih bezalkoholnih pića. Na temelju rezultata dobivenih optimiranje receptura pripremljeni su uzorci te je određivana suha tvar i pH vrijednost kako bi se provjerilo da li pripremljeni uzorci udovoljavaju Pravilniku o temeljnim zahtjevima za bezalkoholna pića. Analizom rezultata optimiranja, zaključeno je da je optimalna receptura ona koja uključuje fruktozni sirup i emulziju jer daje najniže troškove proizvodnje. Zamjenom saharoznog sirupa fruktoznim, uz nepromijenjene ostale sirovine, troškovi proizvodnje se smanjuju prosječno 30-50%. Također, niži troškovi proizvodnje bezalkoholnih niskoenergetskih pića postižu se pojedinačnim doziranjem sladila aspartama, acesulfama-K, saharina i ciklamata, umjesto već pripremljene smjese "Wild 027" uz dodataka aspartama i acesulfama-K. U obzir se moraju uzeti i senzorska svojstva proizvoda, posebno kod negaziranih pića te se preporuča korištenje voćne baze umjesto emulzije, što poskupljuje proizvodnju za 3% (sa 766, 7 kn na 789, 64 kn za 1000 L proizvoda), ali iz iskustva je poznato da daje znatno kvalitetniji okus proizvodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Keteš, Blanka
Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Keteš, B. (2006) 'Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kete\v{s}, Blanka}, year = {2006}, pages = {55}, keywords = {bezalkoholna pi\'{c}a, recepture, optimiranje, Simplex algoritam, LINDO}, title = {Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pi\'{c}a}, keyword = {bezalkoholna pi\'{c}a, recepture, optimiranje, Simplex algoritam, LINDO}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kete\v{s}, Blanka}, year = {2006}, pages = {55}, keywords = {non-alcoholic drinks, recipes, optimization, Simplex algorithm, LINDO}, title = {Optimization of non-alcoholic beverage production}, keyword = {non-alcoholic drinks, recipes, optimization, Simplex algorithm, LINDO}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font