Pregled bibliografske jedinice broj: 988351
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike
(Optimization of frying process of different dough shapes by applying digital image analysis)
Autori
Pranjić, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2005
Stranica
35
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
tijesto, prženje, kroštule, računalna analiza slike, optimiranje
(dough, frying, crust, digital image analysis, optimization)
Sažetak
Uzorci tijesta kroštula oblika kugle, kvadra, kocke i valjaka prženi su u laboratorijskom uređaju za prženje različito vrijeme u ulju temperature 160, 170, 180 i 190 stupnjeva Celzijevih. Boja prženih uzoraka je procijenjena vizualnim pregledom i računalnom analizom slike s ciljem određivanja optimalne temperature ulja, vremena prženja i oblika tijesta za kroštule. Nakon vađenja iz friteze uzorci su fotografirani, a slike pohranjene u 8-bitni Windows grafički format s plaetom od 256 boja. Računalnom analizom slike dobiveni su udjeli tamnih i svijetlih nijansi za svako vrijeme prženja, a rezultati su obrađeni u programu MS Excel. Dobiveni rezultati pokazuju da je optimalna temperatura prženja 170 stupnjeva Celzijevih za sve oblike uz najravnomjernije i najmanje promjene boje. Nakon 350 sekundi udio tamnih nijansi postigao je vrijednost od oko 99% za sve oblike i temperature. Od svih oblika, kugla je imala najmanje deformacije i pucanja što je rezultiralo i najmanjim promjenama boje pa ju možemop smatrati optimalnim oblikom tijesta za prženje, u pogledu promjene boje. Općenito se može reći da se varijabilnost udjela tamnijih nijansi na površini uzoraka na svim temperaturama i za sve oblike tijesta procesa prženja ponaša prema normalnoj Gaussovoj razdiobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija