Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988351

Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike


Pranjić, Karolina
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike
(Optimization of frying process of different dough shapes by applying digital image analysis)

Autori
Pranjić, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2005

Stranica
35

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
tijesto, prženje, kroštule, računalna analiza slike, optimiranje
(dough, frying, crust, digital image analysis, optimization)

Sažetak
Uzorci tijesta kroštula oblika kugle, kvadra, kocke i valjaka prženi su u laboratorijskom uređaju za prženje različito vrijeme u ulju temperature 160, 170, 180 i 190 stupnjeva Celzijevih. Boja prženih uzoraka je procijenjena vizualnim pregledom i računalnom analizom slike s ciljem određivanja optimalne temperature ulja, vremena prženja i oblika tijesta za kroštule. Nakon vađenja iz friteze uzorci su fotografirani, a slike pohranjene u 8-bitni Windows grafički format s plaetom od 256 boja. Računalnom analizom slike dobiveni su udjeli tamnih i svijetlih nijansi za svako vrijeme prženja, a rezultati su obrađeni u programu MS Excel. Dobiveni rezultati pokazuju da je optimalna temperatura prženja 170 stupnjeva Celzijevih za sve oblike uz najravnomjernije i najmanje promjene boje. Nakon 350 sekundi udio tamnih nijansi postigao je vrijednost od oko 99% za sve oblike i temperature. Od svih oblika, kugla je imala najmanje deformacije i pucanja što je rezultiralo i najmanjim promjenama boje pa ju možemop smatrati optimalnim oblikom tijesta za prženje, u pogledu promjene boje. Općenito se može reći da se varijabilnost udjela tamnijih nijansi na površini uzoraka na svim temperaturama i za sve oblike tijesta procesa prženja ponaša prema normalnoj Gaussovoj razdiobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Karolina
Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pranjić, K. (2005) 'Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Karolina}, year = {2005}, pages = {35}, keywords = {tijesto, pr\v{z}enje, kro\v{s}tule, ra\v{c}unalna analiza slike, optimiranje}, title = {Optimiranje procesa pr\v{z}enja tijesta razli\v{c}itih oblika primjenom ra\v{c}unalne analize slike}, keyword = {tijesto, pr\v{z}enje, kro\v{s}tule, ra\v{c}unalna analiza slike, optimiranje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Karolina}, year = {2005}, pages = {35}, keywords = {dough, frying, crust, digital image analysis, optimization}, title = {Optimization of frying process of different dough shapes by applying digital image analysis}, keyword = {dough, frying, crust, digital image analysis, optimization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font