Pregled bibliografske jedinice broj: 988346
Ispitivanje utjecaja rotacije i uvećanja na rezultate računalne analize slike sredine bijelog i raženog kruha
Ispitivanje utjecaja rotacije i uvećanja na rezultate računalne analize slike sredine bijelog i raženog kruha, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje utjecaja rotacije i uvećanja na rezultate računalne analize slike sredine bijelog i raženog kruha
(Investigation of Rotation Implications and Enlargement on Results of Computerized Image Analysis of White and Rice Bread)
Autori
Radojčić, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.12
Godina
2004
Stranica
31
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir
Ključne riječi
kruh, računalna anliza slike, rotacija, uvećanje
(bread, computer image analysis, rotation, enlargement)
Sažetak
Snimljeno je po pet površina presjeka vekni bijelog i raženog kruha, zarotirane i uvećanih površina presjeka vekni. Dobivene slioke pohranjene su u u Windows bitmap formatu u 8-bitnom RGB modelu s 256 boja, prikazane u najčešće upotrebljavanom modelu sivih nijansi pri razdjelnim vrijednostima 128 i 162 i analizirane računalnim programom. Određeni su udjeli šupljina za svih pet uzoraka. Na presjecima kriški bijelog kruha bilo je prosječno oko 5% šupljina, a na presjecima raženog kruha oko 20%. Podaci su obrađeni statistički s ciljem određivanja utjecaja parametara rotacije i uvećanja na rezultate računalne anlize slike. Rezultatu su pokazali najveći udio šupljina u položajima okomitim na osnovnu liniju, a svakih 180 stupnjeva vrijednosti su bile približno jednake. Povećanjem slike uzorka povećava se i udio šupljina određen računalnom anlizom slike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek