Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988343

Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike


Grubiša, Predrag
Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike
(Determination of the proportion of cavities in bread before and after freezing by computer image analysis)

Autori
Grubiša, Predrag

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.02

Godina
2005

Stranica
41

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir

Ključne riječi
kultivari pšenice, kruh, smrzavanje, senzorska anliza, analiza slike
(cultivars of wheat, bread, freezing, sensory analysis, image analysis)

Sažetak
U ovom radu ispitani su i ocijenjeni udio šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodama vizualne analize sredine kruha i računalne analize slike sredine kruha pri razdjelnim vrijednostima 128 i 170. Cilja rada bio je ispitati utjecaj dugotrajnog, sporog smrzavnaja na udio šupljina u kruhu proizvedenom od brašna 15 hrvatskih kultivara pšenice te opisati i kvantificirati vizualne promjene na presjeku sredine. Od ispitanih kultivara pšenice, najbolja svojstva izgleda sredine svježega kruha pokazuju vekne od kultivara Crvenka i Srpanjka, a najlošija Sana, Demetra, Libellula. Dugotrajnim, sporim smrzavanjem nastaju promjene svojstava izgleda sredine kruha kod svih korištenih kultivara. Promjnene su negativne, a vizualno su najizraženije kod kultivara Crvenka, Golubica, Monika, Sana i Žitarka. Udio šupljina poslije smrzavanja se mijenja kod svih ispitivanih kultivara. Kod većine kultivara se povećava čak i do 90%, a kod nekih se smanjuje i do 60%. Najveće relativne promjene (%) u smjeru povećanja udjela šupljina su kod kultivara Crvenka, Monika i golubica. Stajanjem odmrznutog kruha na sobnim uvjetima dolazi do isušivanja sredine i otvrdnjavanja vekni kod svih ispitivanih kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubiša, Predrag
Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Grubiša, P. (2005) 'Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}a, Predrag}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {kultivari p\v{s}enice, kruh, smrzavanje, senzorska anliza, analiza slike}, title = {Odre\djivanje udjela \v{s}upljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom ra\v{c}unalne analize slike}, keyword = {kultivari p\v{s}enice, kruh, smrzavanje, senzorska anliza, analiza slike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}a, Predrag}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {cultivars of wheat, bread, freezing, sensory analysis, image analysis}, title = {Determination of the proportion of cavities in bread before and after freezing by computer image analysis}, keyword = {cultivars of wheat, bread, freezing, sensory analysis, image analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font