Pregled bibliografske jedinice broj: 988336
Ocjenjivanje homogenosti razdiobe povrća u mesnim proizvodima metodom računalne anlize slike
Ocjenjivanje homogenosti razdiobe povrća u mesnim proizvodima metodom računalne anlize slike, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjenjivanje homogenosti razdiobe povrća u mesnim proizvodima metodom računalne anlize slike
(Evaluation of homogeneity of vegetable dispersion in meat products by digital image analysis)
Autori
Magić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.04
Godina
2003
Stranica
30
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Neposredni voditelj
Magdić, Damir
Ključne riječi
kobasica, povrće, homogenost, računalna anliza slike, RGB
(sausage, vegetables, homogeneity, digital image analysis, RGB)
Sažetak
Cilja rada je bio komercijalnim računalnim programima ocijeniti homogenst razdiobe povrća na površini presjeka mesnih prerađevina. Za analizu su upotrjebljeni gotovi proizvodi (obarene kobasice s različitim dodacima) domaćih proizvođača, dostupni u maloprodaji. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih i uzduzžnih presjeka svakog uzorka s ciljem ocjenjivanja homogenosti razdiobe povrća. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u Windows bitma grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja. Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultati računalne analize slike pokazali su gdje najbolja homogenost razdiobe povrća, izražena kao recipročna vrijednost standardne devijacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek