Pregled bibliografske jedinice broj: 988333
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira
(Influence of the smoke extract on the color of the molded cheese)
Autori
Dugalić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.11
Godina
2003
Stranica
37
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Neposredni voditelj
Magdić, Damir
Ključne riječi
topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, računalna analiza slike, RGB
(molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB)
Sažetak
Cilj rada je bio komercijalnim računalnim programom ocijeniti utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljeog sira u bloku. U proizvodnji topljenog sira su korištene četiri vrste dimnih ekstrakata. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih presjeka svakog bloka topljenog sira s ciljem određivanja međusobnih razlika u boji. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja.Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultatu računalne anlize slike pokazali su kako je blok topljenog sira sa "Solvaphos" solima s aromom dima tamniji, a blok topljenog sira s uljnom supstancom dima "Smoke-EZ oil H" svijetliji od referentnih uzoraka. Ostali uzorci svojom bojom tek neznatno odstupaju od referentnih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek