Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988333

Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira


Dugalić, Marija
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira
(Influence of the smoke extract on the color of the molded cheese)

Autori
Dugalić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.11

Godina
2003

Stranica
37

Mentor
Kurtanjek, Želimir

Neposredni voditelj
Magdić, Damir

Ključne riječi
topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, računalna analiza slike, RGB
(molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB)

Sažetak
Cilj rada je bio komercijalnim računalnim programom ocijeniti utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljeog sira u bloku. U proizvodnji topljenog sira su korištene četiri vrste dimnih ekstrakata. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih presjeka svakog bloka topljenog sira s ciljem određivanja međusobnih razlika u boji. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja.Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultatu računalne anlize slike pokazali su kako je blok topljenog sira sa "Solvaphos" solima s aromom dima tamniji, a blok topljenog sira s uljnom supstancom dima "Smoke-EZ oil H" svijetliji od referentnih uzoraka. Ostali uzorci svojom bojom tek neznatno odstupaju od referentnih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dugalić, Marija
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dugalić, M. (2003) 'Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugali\'{c}, Marija}, year = {2003}, pages = {37}, keywords = {topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, ra\v{c}unalna analiza slike, RGB}, title = {Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira}, keyword = {topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, ra\v{c}unalna analiza slike, RGB}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugali\'{c}, Marija}, year = {2003}, pages = {37}, keywords = {molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB}, title = {Influence of the smoke extract on the color of the molded cheese}, keyword = {molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font