Pregled bibliografske jedinice broj: 988330
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži
(Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in semipermeable polyethylene (PE) packaging)
Autori
Martinović, Janja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2003
Stranica
32
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Neposredni voditelj
Magdić, Damir
Ključne riječi
polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike, eksperimentalni matematički model
(semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model)
Sažetak
Standardnim industrijskim postupkom proizvedeni su uzorci polutvrdog kravljeg sira "Specijal" u Tvornici mliječnih proizvoda "Belje" d.d. Beli Manastir. Sir je pakiran u polupropusnu polietilensku (PE) ambalažu i stavljen u komore na zrenje. Tijekom 30 dana zrenja anlizirano je 16 uzoraka sira u različitim vremenskim razmacima, metodom računalne anlize slike. Uzorci su snimljeni videokamerom, slike za nalizu pohranjene u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj RGB paleti od 256 boja i anlizirane računalnim programom. Praćen je izgled površine presjeka sira, a posebna pozornost je posvećena trendu promjene boje uz usvrt na intenzitet nastajanja šupljina tijekom zrenja. Anlizom rezultata koji su dobiveni primjenom navedene metode, zaključeno je da je sir neujednačene žute boje, da dolazi do promjene boje tijekom zrenja i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći tijekom prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model intenziteta promjene boje prikazan je eksperimentalno određenom eksponencijalnom jednadžbom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek