Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988330

Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži


Martinović, Janja
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži
(Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in semipermeable polyethylene (PE) packaging)

Autori
Martinović, Janja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2003

Stranica
32

Mentor
Kurtanjek, Želimir

Neposredni voditelj
Magdić, Damir

Ključne riječi
polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike, eksperimentalni matematički model
(semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model)

Sažetak
Standardnim industrijskim postupkom proizvedeni su uzorci polutvrdog kravljeg sira "Specijal" u Tvornici mliječnih proizvoda "Belje" d.d. Beli Manastir. Sir je pakiran u polupropusnu polietilensku (PE) ambalažu i stavljen u komore na zrenje. Tijekom 30 dana zrenja anlizirano je 16 uzoraka sira u različitim vremenskim razmacima, metodom računalne anlize slike. Uzorci su snimljeni videokamerom, slike za nalizu pohranjene u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj RGB paleti od 256 boja i anlizirane računalnim programom. Praćen je izgled površine presjeka sira, a posebna pozornost je posvećena trendu promjene boje uz usvrt na intenzitet nastajanja šupljina tijekom zrenja. Anlizom rezultata koji su dobiveni primjenom navedene metode, zaključeno je da je sir neujednačene žute boje, da dolazi do promjene boje tijekom zrenja i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći tijekom prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model intenziteta promjene boje prikazan je eksperimentalno određenom eksponencijalnom jednadžbom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinović, Janja
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Martinović, J. (2003) 'Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Janja}, year = {2003}, pages = {32}, keywords = {polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, \v{s}upljikavost, ra\v{c}unalna analiza slike, eksperimentalni matemati\v{c}ki model}, title = {Matemati\v{c}ki model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambala\v{z}i}, keyword = {polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, \v{s}upljikavost, ra\v{c}unalna analiza slike, eksperimentalni matemati\v{c}ki model}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Janja}, year = {2003}, pages = {32}, keywords = {semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model}, title = {Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in semipermeable polyethylene (PE) packaging}, keyword = {semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font