Pregled bibliografske jedinice broj: 988298
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 988298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača
(The Application of the Chemometric Methods for Classification of Special Purpose Flour According to the Requirements of the Processors)
Autori
Stojanović, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
31.01
Godina
2019
Stranica
49
Mentor
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela
Ključne riječi
namjensko brašno ; kultivari, kemometrija ; zahtjevi prerađivača
(Flour, cultivars ; chemometrics , manufacturer’s requirements)
Sažetak
U radu su primijenjene deskriptivne statističke i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su prosječne vrijednosti svojstava brašna izmjerene tijekom 12 godina. Iz 24 kultivara pšenice proizvedena su u laboratoriju pojedinačna brašna i na njima je određeno 19 kemijskih i reoloških svojstava kvalitete. Rezultati su obrađeni programskim paketom „Statistica“. Deskriptivnom statističkom analizom određene su srednja vrijednost, standardna devijacija, koeficijent varijabilnosti te minimalna i maksimalna vrijednost svakog svojstva. Primjenom kemometrijskih metoda (analiza glavnih komponenti i klaster analiza) smanjen je broj varijabli potrebnih za objašnjavanje varijabilnosti seta podataka, a varijable su grupirane u klastere. Analizom glavnih komponenti utvrđeno je da je samo šest svojstvenih vrijednosti potrebno za opisati varijabilnost cijelog skupa podataka s više od 95% točnosti. Klaster analizom provedeno je grupiranje svojstava brašna prema jakosti utjecaja na varijabilnost. Izvedeni su zaključci o prikladnosti pojedinog kultivara za proizvodnju namjenskog brašna prema zahtjevima proizvođača za odabrane prehrambene proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek