Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988298

Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača


Stojanović, Filip
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 988298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača
(The Application of the Chemometric Methods for Classification of Special Purpose Flour According to the Requirements of the Processors)

Autori
Stojanović, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
31.01

Godina
2019

Stranica
49

Mentor
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela

Ključne riječi
namjensko brašno ; kultivari, kemometrija ; zahtjevi prerađivača
(Flour, cultivars ; chemometrics , manufacturer’s requirements)

Sažetak
U radu su primijenjene deskriptivne statističke i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su prosječne vrijednosti svojstava brašna izmjerene tijekom 12 godina. Iz 24 kultivara pšenice proizvedena su u laboratoriju pojedinačna brašna i na njima je određeno 19 kemijskih i reoloških svojstava kvalitete. Rezultati su obrađeni programskim paketom „Statistica“. Deskriptivnom statističkom analizom određene su srednja vrijednost, standardna devijacija, koeficijent varijabilnosti te minimalna i maksimalna vrijednost svakog svojstva. Primjenom kemometrijskih metoda (analiza glavnih komponenti i klaster analiza) smanjen je broj varijabli potrebnih za objašnjavanje varijabilnosti seta podataka, a varijable su grupirane u klastere. Analizom glavnih komponenti utvrđeno je da je samo šest svojstvenih vrijednosti potrebno za opisati varijabilnost cijelog skupa podataka s više od 95% točnosti. Klaster analizom provedeno je grupiranje svojstava brašna prema jakosti utjecaja na varijabilnost. Izvedeni su zaključci o prikladnosti pojedinog kultivara za proizvodnju namjenskog brašna prema zahtjevima proizvođača za odabrane prehrambene proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Horvat (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Stojanović, Filip
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Stojanović, F. (2019) 'Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {49}, keywords = {namjensko bra\v{s}no, kultivari, kemometrija, zahtjevi prera\djiva\v{c}a}, title = {Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog bra\v{s}na prema zahtjevima prera\djiva\v{c}a}, keyword = {namjensko bra\v{s}no, kultivari, kemometrija, zahtjevi prera\djiva\v{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {49}, keywords = {Flour, cultivars, chemometrics , manufacturer’s requirements}, title = {The Application of the Chemometric Methods for Classification of Special Purpose Flour According to the Requirements of the Processors}, keyword = {Flour, cultivars, chemometrics , manufacturer’s requirements}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font