Pregled bibliografske jedinice broj: 988285
Senzorni profili dimljenih pršuta iz pet proizvodnih sezona
Senzorni profili dimljenih pršuta iz pet proizvodnih sezona // 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 184-185 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 988285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorni profili dimljenih pršuta iz pet proizvodnih sezona
(Sensory profiles of smoked dry-cured ham from five production seasons)
Autori
Kos, Ivica ; Gorup, Domagoj ; Sinčić Pulić, Blanka ; Kaić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 184-185
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pršut ; dimljeni ; senzorna svojstva ; glavne komponente
(dry cured ham ; smoked ; sensory traits ; principal components)
Sažetak
Tradicionalna proizvodnja dimljenih pršuta usklađena je s godišnjim dobima tijekom kojih su optimalno iskorišteni povoljni vremenski uvjeti za svaku fazu proizvodnje. S obzirom na varijabilnost karakteristika butova i uvjeta proizvodnje tijekom godina, očekuje se da će proizvodna sezona utjecati na senzorni profil. Stoga je cilj rada bio utvrditi razlike u senzornim profilima između proizvodnih sezona i ustanoviti najprimjerenija svojstva za opisivanje pršuta. U istraživanju su korišteni podaci senzornih analiza 73 dimljena pršuta tijekom pet uzastopnih proizvodnih sezona od 2011. do 2015. godine. Senzorni profili su se sastojali od 18 svojstava i dobiveni su kvantitativnom deskriptivnom analizom pomoću 14 educiranih senzornih analitičara. Senzorne analize pršuta provedene su u kontroliranim uvjetima u listopadu svake sukcesivne godine. Statističkom obradom pomoću neparametrijskih testova utvrđeno je da se deset od 18 svojstava značajno razlikovalo između proizvodnih sezona (P<0, 05). Primjenom analize glavnih komponenti objašnjeno je 45, 53% ukupne varijance s prve dvije glavne komponente. Najveći doprinos u karakterizaciji glavnih komponenti imala su svojstva ujednačenost boje, vlažnost površine, mramoriranost, intenzitet dima, slatki i slani okus, topivost, arome po maslacu, biokemijske arome i postojanost arome. Razdvajanje proizvodnih sezona prema glavnim komponentama nije bilo u potpunosti izraženo, ali je bilo moguće opisati specifična obilježja pojedinih proizvodnih sezona. Na temelju rezultata možemo zaključiti da su senzorni profili bili značajno različiti i specifični za opisivanje pršuta iz pojedine proizvodne sezone.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb