Pregled bibliografske jedinice broj: 988129
Bioaktivne komponente mlijeka
Bioaktivne komponente mlijeka // Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 36-37 (plenarno, domaća recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 988129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivne komponente mlijeka
(Bioactive components in milk)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 36-37
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bioaktivne komponente ; funkcionalna hrana ; mlijeko
(bioactive components ; functional food ; milk)
Sažetak
Funkcionalna hrana i bioaktivne komponente hrane su posljednjih godina privukle veliku pažnju i zanimanje znanstvenicima, nutricionistima, zdravstvenim djelatnicima te samim potrošačima. Pojava funkcionalne hrane omogućila je novi pristup ljudskoj prehrani te ujedno i brigu o zdravlju čovjeka. To je od osobite važnosti jer okruženje u kojem živimo povezuje se s bolestima vezanim uz način života te populacijom koja je sve starija, a upravo su to najveće boljke modernog društva. Samo saznanje o funkcionalnoj hrani uvelike je olakšano napretkom znanosti te spoznajama o metaboličkim i genomskim utjecajem na prehranu te utjecajem određenih sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Nadalje, napretkom znanosti, i ljudi su postali sve svjesniji svojega zdravlja i hrane koja utječe na poboljšanje njihova zdravlja pa su tako mnoga istraživanja usmjerena ka proučavanju bioaktivnih komponenata. Pojam bioaktivne komponente odnosi se na određene sastojke hrane bilo da su prirodno prisutni ili se pak formiraju tijekom procesiranja hrane, a imaju fiziološku i biokemijsku funkciju u organizmu čovjeka. Mlijeko se smatra izuzetno dobrim izvorom bioaktivnih komponenata, a odavno je poznato da je namirnica s dobrim sastavom makro- i mikronutrijenata. Mliječna industrija ima vodeću ulogu u razvoju funkcionalne hrane te je komercijalizirala vrlo široku paletu proizvoda koji npr. potiču imunološki sustav ; reduciraju povišeni krvni tlak ; bore se protiv gastrointestinalnih infekcija ; pomažu pri redukciji tjelesne težine te pomažu u prevenciji osteoporoze. Osim što se bioaktivne komponente mlijeka prirodno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima, one se iz istih izoliraju te se koriste kao bioaktivni sastojci za proizvodnju funkcionalne hrane ili pak u farmaceutskoj industriji. Bioaktivne komponente mlijeka imaju zaštitnu ulogu, kod novorođenčadi i odraslih, protiv patogena i bolesti. Glavne bioaktivne funkcionalne komponente mlijeka nastaju iz kazeina, proteina sirutke, mliječne masti, laktoferina, vitamina, imunoglobulina, faktora rasta i drugih. S obzirom na veliku popularnost funkcionalne hrane, cilj ovoga predavanja je dati pregled te objasniti zdravstveni učinak već poznatih ali i onih tek nedavno otkrivenih biološki aktivnih komponenata mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb