Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988126

"Skrivene" blagodati iz mlijeka


Lisak Jakopović, Katarina
"Skrivene" blagodati iz mlijeka // Mlijeko i ja, 2 (2018), 28; 28-29 (nije recenziran, članak, ostalo)


CROSBI ID: 988126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
"Skrivene" blagodati iz mlijeka
("Hiden" benefits from milk)

Autori
Lisak Jakopović, Katarina

Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 2 (2018), 28; 28-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Mlijeko ; Funkcionalna hrana ; Bioaktivni peptidi
(milk ; functional food ; bioactive peptides)

Sažetak
Funkcionalna hrana je posljednjih godina privukla veliku pažnju i zanimanje znanstvenicima, nutricionistima, a naročito samim potrošačima. Pojava funkcionalne hrane omogućila je novi pristup ljudskoj prehrani te u isto vrijeme i brigu o zdravlju čovjeka. To je od osobite važnosti jer okruženje u kojem živimo povezuje se s bolestima vezanim uz način života te populacijom koja je sve starija, a upravo su to najveće boljke današnjeg modernog društva. Samo značenje pojma funkcionalne hrane podrazumijeva hranu koja osim da služi isključivo za prehranu ljudi odnosno dobivanje energije, ima i dokazano pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka. Pa tako smanjuje rizik od pojave nekih kroničnih bolesti, daljnjeg razvoja bolesti te se preporuča koristiti u svakodnevnoj prehrani. Nadalje, napretkom znanosti, i ljudi su postali sve svjesniji svojega zdravlja i hrane koja utječe na poboljšanje njihova zdravlja. Prosječni potrošač sve češće bira hranu koja, osim da posluži za primarnu svrhu, a to je utaživanje gladi, ima već uvriježeno dokazani povoljni učinak na ljudsko zdravlje kao što je npr. fermentirano mlijeko. Što to u stvari hranu čini funkcionalnom? Upravo njezini sastojci koji imaju biološku aktivnost u ljudskom organizmu te pozitivno utječu na njihovo zdravlje, a neki od tih sastojaka su probiotičke bakterije, prebiotici, vitamini i bioaktivni peptidi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lisak Jakopović, Katarina
"Skrivene" blagodati iz mlijeka // Mlijeko i ja, 2 (2018), 28; 28-29 (nije recenziran, članak, ostalo)
Lisak Jakopović, K. (2018) "Skrivene" blagodati iz mlijeka. Mlijeko i ja, 2 (28), 28-29.
@article{article, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {28-29}, keywords = {Mlijeko, Funkcionalna hrana, Bioaktivni peptidi}, journal = {Mlijeko i ja}, volume = {2}, number = {28}, issn = {1846-8268}, title = {"Skrivene" blagodati iz mlijeka}, keyword = {Mlijeko, Funkcionalna hrana, Bioaktivni peptidi} }
@article{article, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {28-29}, keywords = {milk, functional food, bioactive peptides}, journal = {Mlijeko i ja}, volume = {2}, number = {28}, issn = {1846-8268}, title = {"Hiden" benefits from milk}, keyword = {milk, functional food, bioactive peptides} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font