Pregled bibliografske jedinice broj: 988126
"Skrivene" blagodati iz mlijeka
"Skrivene" blagodati iz mlijeka // Mlijeko i ja, 2 (2018), 28; 28-29 (nije recenziran, članak, ostalo)
CROSBI ID: 988126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
"Skrivene" blagodati iz mlijeka
("Hiden" benefits from milk)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 2
(2018), 28;
28-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Mlijeko ; Funkcionalna hrana ; Bioaktivni peptidi
(milk ; functional food ; bioactive peptides)
Sažetak
Funkcionalna hrana je posljednjih godina privukla veliku pažnju i zanimanje znanstvenicima, nutricionistima, a naročito samim potrošačima. Pojava funkcionalne hrane omogućila je novi pristup ljudskoj prehrani te u isto vrijeme i brigu o zdravlju čovjeka. To je od osobite važnosti jer okruženje u kojem živimo povezuje se s bolestima vezanim uz način života te populacijom koja je sve starija, a upravo su to najveće boljke današnjeg modernog društva. Samo značenje pojma funkcionalne hrane podrazumijeva hranu koja osim da služi isključivo za prehranu ljudi odnosno dobivanje energije, ima i dokazano pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka. Pa tako smanjuje rizik od pojave nekih kroničnih bolesti, daljnjeg razvoja bolesti te se preporuča koristiti u svakodnevnoj prehrani. Nadalje, napretkom znanosti, i ljudi su postali sve svjesniji svojega zdravlja i hrane koja utječe na poboljšanje njihova zdravlja. Prosječni potrošač sve češće bira hranu koja, osim da posluži za primarnu svrhu, a to je utaživanje gladi, ima već uvriježeno dokazani povoljni učinak na ljudsko zdravlje kao što je npr. fermentirano mlijeko. Što to u stvari hranu čini funkcionalnom? Upravo njezini sastojci koji imaju biološku aktivnost u ljudskom organizmu te pozitivno utječu na njihovo zdravlje, a neki od tih sastojaka su probiotičke bakterije, prebiotici, vitamini i bioaktivni peptidi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)