Pregled bibliografske jedinice broj: 987994
Nakupljanje i remobilizacije fruktana tijekom razvoja odabranih kultivara ozimog ječma
Nakupljanje i remobilizacije fruktana tijekom razvoja odabranih kultivara ozimog ječma // Zbornik sažetaka 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 66-67 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 987994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nakupljanje i remobilizacije fruktana tijekom razvoja odabranih kultivara ozimog ječma
(Fructan accumulation and remobilization in selected winter barley cultivars during development)
Autori
Begović, Lidija ; Mlinarić, Selma ; Škoro, Marin ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 66-67
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Hordeum vulgare, fruktani, ugljikohidrati, razvoj, stres
(Hordeum vulgare, fructans, carbohydrates, development, stress)
Sažetak
Fruktani u biljkama predstavljaju rezervne ugljikohidrate koji se skladište u stabljici, lukovici i korijenu, a imaju važnu ulogu u zaštiti biljke u stresnim uvjetima. U žitaricama, kao što je ječam (Hordeum vulgare L.), fruktani se tijekom razvoja pohranjuju u stabljici i poslije cvatnje se mobiliziraju u zrno te mogu značajno utjecati na prinos u normalnim, a posebno u stresnim uvjetima. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti sadržaj fruktana u stabljici 15 odabranih kultivara ozimog ječma iz oplemenjivačkog programa Poljoprivrednog instituta Osijek. Uzorci su prikupljeni u tri razvojne faze: vlatanje, cvatnja i nalijevanje zrna. Uočene su značajne varijacije sadržaja fruktana u pojedinom kultivaru. Budući da nakupljane fruktana počinje u fazi cvatnje, tako je i ovdje zamijećen značajni porast kod 14 kultivara, u odnosu na fazu vlatanja, osim kod kultivara Osk.4.37/14-14. Značajni porast sadržaja fruktana, u odnosu na cvatnju, uočen je kod sedam kultivara u fazi nalijevanja zrna, a najveći porast je kod kultivara Osk.5.36/25-15 (187 µg g-1 suhe tvari, s.t.), 'Panonac' (121 µg g-1 s.t.), 'Titan' (177 µg g-1 s.t.) te 'Osvit' (138 µg g-1 s.t.) u odnosu na cvatnju gdje je zabilježena prosječna vrijednost sadržaja fruktana ova četiri kultivara od 53 µg g-1 s.t. Budući da je došlo do pojave blage suše u fazi cvatnje koja se zadržala i u fazi nalijevanja zrna, ovakav značajni porast sadržaja fruktana ukazuje na potencijalnu osjetljivost pojedinih kultivara na stresne uvjete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
DGS-380-60-10-17-02 - Prilagodba hrvatskih sorti ozimog ječma na izazove klimatskih promjena (Begović, Lidija, DGS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Lidija Begović
(autor)
Vlatko Galić
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Selma Mlinarić
(autor)