Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987988

Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja


Antunović Dunić, Jasenka; Mlinarić, Selma; Abičić, Ivan; Galić, Vlatko; Lalić, Alojzije; Begović, Lidija
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja // Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 63-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 987988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja
(Changes of total soluble sugars content in barley cultivars during the growth)

Autori
Antunović Dunić, Jasenka ; Mlinarić, Selma ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije ; Begović, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 63-64

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hordeum vulgare, ukupni topljivi šećeri, suša, razvojne faze
(Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages)

Sažetak
Biljke su tijekom rasta i razvoja često izložene različitim stresnim čimbenicima. Budući da je ječam jedna od glavnih žitarica koja se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani nužno je razumjeti strategije prilagodbe na stres i kreirati tolerantne kultivare. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj ukupnih topljivih šećera (TSS) u listovima dvadeset kultivara ozimog ječma tijekom razvoja u varijabilnim vremenskim uvjetima. Kultivari su rasli na eksperimentalnim poljimaPoljoprivrednog instituta Osijek. Uzorkovanja su izvršena tijekom tri fenološke faze. Prosječne vrijednosti TSS izmjerene tijekom vlatanja, cvatnje i nalijevanja zrna su iznosile 37, 18, 43, 44 i 46, 17 mg g-1 suhe tvari. Porast količine izmjerenih šećera može se povezati sa blagom sušom koja je zabilježena tijekom cvatnje i nalijevanja zrna. U istraživanim kultivarima zabilježena je različita akumulacija šećera. U pet kultivara ('Zlatko’, ‘Casanova’, ‘Maxim’, Osk.5.87/1-13 i ‘Lord’) sadržaj šećera nije se mijenjao tijekom razvoja. U dva kultivara ('Barun' i 'Bravo') akumulacija ukupnih šećera započela je u fazi nalijevanja zrna, dok je u ostalima akumulacija šećera zabilježena već tijekom cvatnje. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na prisutnost različitih mehanizama prilagodbe na blagu sušu. Brojna dosadašnja istraživanja također su pokazala osjetljivost TSS na stres izazvan sušom. Nadalje, razlike u sadržaju ukupnih topljivih šećera mogle bi se koristiti tijekom selekcije kultivara tolerantnih na sušu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
DGS-380-60-10-17-02 - Prilagodba hrvatskih sorti ozimog ječma na izazove klimatskih promjena (Begović, Lidija, DGS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Antunović Dunić, Jasenka; Mlinarić, Selma; Abičić, Ivan; Galić, Vlatko; Lalić, Alojzije; Begović, Lidija
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja // Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 63-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Antunović Dunić, J., Mlinarić, S., Abičić, I., Galić, V., Lalić, A. & Begović, L. (2019) Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Antunovi\'{c} Duni\'{c}, Jasenka and Mlinari\'{c}, Selma and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Gali\'{c}, Vlatko and Lali\'{c}, Alojzije and Begovi\'{c}, Lidija}, year = {2019}, pages = {63-64}, keywords = {Hordeum vulgare, ukupni topljivi \v{s}e\'{c}eri, su\v{s}a, razvojne faze}, title = {Sadr\v{z}aj ukupnih topljivih \v{s}e\'{c}era u kultivarima je\v{c}ma tijekom razvoja}, keyword = {Hordeum vulgare, ukupni topljivi \v{s}e\'{c}eri, su\v{s}a, razvojne faze}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunovi\'{c} Duni\'{c}, Jasenka and Mlinari\'{c}, Selma and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Gali\'{c}, Vlatko and Lali\'{c}, Alojzije and Begovi\'{c}, Lidija}, year = {2019}, pages = {63-64}, keywords = {Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages}, title = {Changes of total soluble sugars content in barley cultivars during the growth}, keyword = {Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font