Pregled bibliografske jedinice broj: 987988
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja // Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 63-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 987988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja
(Changes of total soluble sugars content in barley cultivars during the growth)
Autori
Antunović Dunić, Jasenka ; Mlinarić, Selma ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije ; Begović, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 63-64
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Hordeum vulgare, ukupni topljivi šećeri, suša, razvojne faze
(Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages)
Sažetak
Biljke su tijekom rasta i razvoja često izložene različitim stresnim čimbenicima. Budući da je ječam jedna od glavnih žitarica koja se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani nužno je razumjeti strategije prilagodbe na stres i kreirati tolerantne kultivare. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj ukupnih topljivih šećera (TSS) u listovima dvadeset kultivara ozimog ječma tijekom razvoja u varijabilnim vremenskim uvjetima. Kultivari su rasli na eksperimentalnim poljimaPoljoprivrednog instituta Osijek. Uzorkovanja su izvršena tijekom tri fenološke faze. Prosječne vrijednosti TSS izmjerene tijekom vlatanja, cvatnje i nalijevanja zrna su iznosile 37, 18, 43, 44 i 46, 17 mg g-1 suhe tvari. Porast količine izmjerenih šećera može se povezati sa blagom sušom koja je zabilježena tijekom cvatnje i nalijevanja zrna. U istraživanim kultivarima zabilježena je različita akumulacija šećera. U pet kultivara ('Zlatko’, ‘Casanova’, ‘Maxim’, Osk.5.87/1-13 i ‘Lord’) sadržaj šećera nije se mijenjao tijekom razvoja. U dva kultivara ('Barun' i 'Bravo') akumulacija ukupnih šećera započela je u fazi nalijevanja zrna, dok je u ostalima akumulacija šećera zabilježena već tijekom cvatnje. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na prisutnost različitih mehanizama prilagodbe na blagu sušu. Brojna dosadašnja istraživanja također su pokazala osjetljivost TSS na stres izazvan sušom. Nadalje, razlike u sadržaju ukupnih topljivih šećera mogle bi se koristiti tijekom selekcije kultivara tolerantnih na sušu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
DGS-380-60-10-17-02 - Prilagodba hrvatskih sorti ozimog ječma na izazove klimatskih promjena (Begović, Lidija, DGS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Lidija Begović
(autor)
Vlatko Galić
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Jasenka Antunović Dunić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Selma Mlinarić
(autor)