Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987973

Mekoća konjskog mesa


Kaić, Ana; Potočnik, Klemen
Mekoća konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 71-78 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 987973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mekoća konjskog mesa
(Tenderness of horse meat)

Autori
Kaić, Ana ; Potočnik, Klemen

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 1; 71-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
konjsko meso ; kakvoća mesa ; mekoća
(horsemeat ; meat quality ; tenderness)

Sažetak
Od brojnih svojstava koje povezujemo s kakvoćom konjskog mesa, jedno od najkompleksnijih je svakako njegova mekoća. Iako svojstvo mekoće ima važnu ulogu u sveukupnoj prihvaćenosti i kakvoći konjskog mesa percipiranoj od strane potrošača ono je još uvijek nedovoljno istraženo. Pri tome svakako treba uzeti u obzir da je mekoća mesa pod utjecajem odvijanja brojnih strukturnih i biokemijskih promjena koje se ugrubo mogu podijeliti na one vezane uz sadržaj i svojstva vezivnog tkiva, sadržaj intramuskularne masti, dužinu sarkomere i degradaciju miofibrilarnih proteina. Njihove interakcije su kompleksne i dodatno ovisne o hlađenju, električnoj stimulaciji, načinu vješanja polovica, mehaničkom omekšavanju mesa, zrenju, korištenju različitih marinada te uvjetima tijekom termičke obrade. Izuzev toga, svakako treba uzeti u obzir sustav uzgoja, pasminu, spol, dob i anatomsku lokaciju. Istraživanja bi svakako trebala uzeti u obzir prethodno navedeno te se intenzivnije usmjeriti prema novim spoznajama i popularizaciji kakvoće konjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Potočnik, Klemen
Mekoća konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 71-78 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Kaić, A. & Potočnik, K. (2019) Mekoća konjskog mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (1), 71-78.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Poto\v{c}nik, Klemen}, year = {2019}, pages = {71-78}, keywords = {konjsko meso, kakvo\'{c}a mesa, meko\'{c}a}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Meko\'{c}a konjskog mesa}, keyword = {konjsko meso, kakvo\'{c}a mesa, meko\'{c}a} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Poto\v{c}nik, Klemen}, year = {2019}, pages = {71-78}, keywords = {horsemeat, meat quality, tenderness}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Tenderness of horse meat}, keyword = {horsemeat, meat quality, tenderness} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font