Pregled bibliografske jedinice broj: 987937
Mogućnost uporabe bundeve u hranidbi domaćih životinja
Mogućnost uporabe bundeve u hranidbi domaćih životinja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 987937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost uporabe bundeve u hranidbi domaćih životinja
(Possibillity of using pumpkin in animal nutrition)
Autori
Jurilj, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Klarić, Ivana
Ključne riječi
bundeva ; sjemenke bundeve ; hranidba životinja ; pogača sjemenki bundeve
(pumpkins ; pumpkin seeds ; animal feed ; pumpkin seed cake)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je definirati najznačajnije nutritivne vrijednosti bundeve, korištenje bundeve te njenih nusproizvoda u hranidbi domaćih životinja. Bundeva ima višestruku primjenu pa se tako sjemenke osim za proizvodnju vrlo kvalitetnog ulja, koriste i za proizvodnju farmaceutskih preparata, kao narodni lijek te u kulinarstvu. Plod buče koristi se u proizvodnji dječje hrane i voćnih sokova zbog visokog udjela vitamina, kao i u proizvodnji kompota i džemova zbog visokog udjela pektina. U stočarskoj proizvodnji se pulpa buče koristi u silaži s kukuruzom, kao prirodno gnojivo ali i kao stočna hrana. Kao stočna hrana upotrebljava se i nusproizvod nastao pri proizvodnji ulja – pogače sjemenke bundeve u kojoj zaostane određena količina ulja, značajan dio proteina, minerala, vlakana i drugih sastojaka te je kao takva pogodna za hranidbu životinja. U radu su također detaljno opisane ljekovite i hranjive vrijednosti ploda bundeve, sjemena bundeve, te ljekovita svojstva bundevinog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(mentor)