Pregled bibliografske jedinice broj: 987729
Promjena pH, dielektričnih i senzorskih pokazatelja svježine lubina, Dicentrachus labrax (Linnaeus, 1758), pri različitim uvjetima pripreme i skladištenja
Promjena pH, dielektričnih i senzorskih pokazatelja svježine lubina, Dicentrachus labrax (Linnaeus, 1758), pri različitim uvjetima pripreme i skladištenja // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč. Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 347-352 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 987729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena pH, dielektričnih i senzorskih
pokazatelja
svježine lubina, Dicentrachus labrax (Linnaeus,
1758),
pri različitim uvjetima pripreme i skladištenja
(Changes of pH, dielectric and sensoric freshness
parameters of mediterranean sea bass, Dicentrachus
labrax (Linnaeus, 1758), under different
conditions of preparation and storage)
Autori
Donatović, Maro ; Gavrilović, Ana ; Ljubičić, Ana ; Brailo, Marina ; Jug-Dujaković, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč. Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 347-352
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta ribe ; konzerviranje hlađenjem ; rok trajanja ; svježina ribe ; Dicentrarchus labrax
(fish quality ; cold preservation ; shelf life ; fish freshness ; Dicentrarchus labrax)
Sažetak
Ovim istraživanjem utvrđene su promjene pH, dielektričnih svojstava i senzorskih pokazatelja svježine lubina, Dicentrarchus labrax, tijekom skladištenja na različitim temperaturama (4±1°C i 12 ±1°C ). Pored toga, uspoređeni su učinkovitost polusatnog tretmana ribe kupkom s 0, 9% NaCl u odnosu na klasično pakiranje ribe u podloške direktno s leda te učinak dvije najčešće korištene vrste stiropornih podložaka na očuvanje svježine ribe. Uzorci tretirani polusatnom kupkom 0, 9%- tne otopine NaCl te potom upakirani u standardne stiroporne podloške s upijačima i skladišteni na 4±1°C najduže su očuvali svježinu. Uzorci skladišteni na 12 ±1°C imali su najkraći rok upotrebe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Dubrovniku