Pregled bibliografske jedinice broj: 987714
Alelopatski utjecaj vrste Aloe vera (l.) Burm. F. na klijavost sjemena i rast klijanaca žitarica, industrijskog bilja i povrća
Alelopatski utjecaj vrste Aloe vera (l.) Burm. F. na klijavost sjemena i rast klijanaca žitarica, industrijskog bilja i povrća // Poljoprivreda (Osijek), 24 (2018), 2; 13-19 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 987714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj vrste Aloe vera (l.) Burm. F. na
klijavost sjemena i rast klijanaca žitarica,
industrijskog bilja i povrća
(Allelopathic effect of Aloe vera (L.) Burm. F. on
seed germination and seedlings growth of cereals,
industrial crops and vegetables)
Autori
Baličević, Renata ; Ravlić, Marija ; Lucić, Kristina ; Tatarević, Manuela ; Lucić, Pavo ; Marković, Monika
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 24
(2018), 2;
13-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
alelopatski potencijal ; inhibicija ; klijavost ; stimulacija ; rast ; vodeni ekstrakti
(allelopathic potential ; inhibition ; germination ; stimulation ; growth ; water extracts)
Sažetak
U radu je istražen alelopatski utjecaj vrste Aloe vera (L.) Burm.f. na klijavost sjeme-na i rast klijanaca sedam biljnih vrsta. Pokus je proveden u Petrijevim zdjelicama, gdje su procijenjeni ekstrakti svježih listova vrste A. vera u različitim koncentraci-jama (2, 4, 6, 8 i 10%) na klijavost, duljinu klijanaca te svježu i suhu masu klijanaca ječma, pšenice, soje, uljne bundeve, radiča, rukole i salate. Djelovanje vodenih ekstrakata ovisilo je o koncentraciji ekstrakata i test vrsti. Ekstrakti koncentracije iznad 2% smanjili su klijavost sjemena ječma i salate, dok je pozitivan utjecaj zabi-lježen kod uljne bundeve. Najveće smanjenje duljine korijena bilo je kod salate i to za 41, 6%, dok je duljina korijena uljne bundeve bila povećana do 49, 9%. Vodeni ekstrakti povećali su značajno duljinu izdanka kod pšenice, soje i uljne bundeve. Pozitivan i negativan utjecaj utvrđen je na svježu masu klijanaca test vrsta, dok je suha masa klijanaca bila snižena samo kod ječma u svim tretmanima te salate u tretmanu s ekstraktom koncentracije 4%. Među test vrstama, kao najosjetljivija se pokazao ječam kod svih mjerenih parametara, izuzev kod duljine korijena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus