Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987672

Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice


Kralik, Zlata; Grčević, M., Kralik, G.
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 458-462 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 987672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice
(Possibility of enriching eggs with omega-3 fatty acids using algae in hens' feed)

Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, M., Kralik, G.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 458-462

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jaja ; nesilice ; omega-3 masne kiseline ; alga Schizochytrium limacinum
(eggs ; hens ; omega-3 fatty acids ; algae Schizochytrium limacinum)

Sažetak
U istraživanju je korišteno ukupno 80 kokoši Tetra SL hibrida, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P). Kontrolna skupina nesilica konzumirala je hranu s dodatkom 5% sojinog ulja, dok je kod pokusne skupine u hranu dodano 4% mješavine biljnih ulja (sojino ulje 1, 5%, repičino ulje 1, 2% i laneno ulje 1, 3%) i 1% algi. Hranidbeni period trajao je 21 dan. Utvrđeno je da je dodatak mješavine biljnih ulja i algi u hranu kokoši statistički značajno povećao udio MUFA, ALA, DHA kao i ukupnih omega-3 masnih kiselina u žumanjcima jaja u odnosu na skupinu K, a smanjio udio SFA i ukupnih n-6 PUFA. Na udio EPA pokusni hranidbeni tretman nije imao utjecaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Grčević, M., Kralik, G.
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 458-462 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z. & Grčević, M., Kralik, G. (2019) Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Zlata}, year = {2019}, pages = {458-462}, keywords = {jaja, nesilice, omega-3 masne kiseline, alga Schizochytrium limacinum}, title = {Mogu\'{c}nost oboga\'{c}ivanja jaja omega-3 masnim kiselinama kori\v{s}tenjem algi u hrani za nesilice}, keyword = {jaja, nesilice, omega-3 masne kiseline, alga Schizochytrium limacinum}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata}, year = {2019}, pages = {458-462}, keywords = {eggs, hens, omega-3 fatty acids, algae Schizochytrium limacinum}, title = {Possibility of enriching eggs with omega-3 fatty acids using algae in hens' feed}, keyword = {eggs, hens, omega-3 fatty acids, algae Schizochytrium limacinum}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font