Pregled bibliografske jedinice broj: 987672
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 458-462 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 987672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim
kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice
(Possibility of enriching eggs with omega-3 fatty
acids using algae in hens' feed)
Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, M., Kralik, G.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 458-462
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jaja ; nesilice ; omega-3 masne kiseline ; alga Schizochytrium limacinum
(eggs ; hens ; omega-3 fatty acids ; algae Schizochytrium limacinum)
Sažetak
U istraživanju je korišteno ukupno 80 kokoši Tetra SL hibrida, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P). Kontrolna skupina nesilica konzumirala je hranu s dodatkom 5% sojinog ulja, dok je kod pokusne skupine u hranu dodano 4% mješavine biljnih ulja (sojino ulje 1, 5%, repičino ulje 1, 2% i laneno ulje 1, 3%) i 1% algi. Hranidbeni period trajao je 21 dan. Utvrđeno je da je dodatak mješavine biljnih ulja i algi u hranu kokoši statistički značajno povećao udio MUFA, ALA, DHA kao i ukupnih omega-3 masnih kiselina u žumanjcima jaja u odnosu na skupinu K, a smanjio udio SFA i ukupnih n-6 PUFA. Na udio EPA pokusni hranidbeni tretman nije imao utjecaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija