Pregled bibliografske jedinice broj: 987575
Mama najbolje zna - znanost o mlijeku
Mama najbolje zna - znanost o mlijeku, 2019. (popularni rad).
CROSBI ID: 987575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mama najbolje zna - znanost o mlijeku
(Mother knows best - science of milk)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2019
Ključne riječi
majčino mlijeko, imunitet, dojenje, saharidi, zdravlje djece
(mother's milk, imunity, breastfeeding, sacharides, childrens' health)
Sažetak
U najboljem kemijskom časopisu na svijetu objavljena je studija u kojoj znanstvenici opisuju kemijski profil mlijeka i dokazuju terapijski učinak mnogih vrsta šećera koji se nalaze u humanom mlijeku (Accounts of Chemical Research, 19. 2. 2019.). Kelly Craft i Steven Townsend s američkoga sveučilišta Vanderbilt odlučili su »secirati« sastav humanoga mlijeka i otkriti sve oligosaharide, složene šećerne molekule za koje se već dugo smatra da su presudni za zdravlje djeteta. Nakon intenzivne analitičke potrage otkriveno je više od dvije stotine vrsta oligosaharida u mlijeku. Takvo bogatstvo biomolekula i raznolikost strukturnih oblika čini majčino mlijeko hranom koja se ne može zamijeniti. Uvjereni da je riječ o pravom nektaru koji se ne smije uskratiti dojenčadi, autori su u vrhunskom, ortodoksnom časopisu objavili prilično nekonvencionalnu studiju doslovno pod naslovom »Mama najbolje zna«. Craft i Townsend nisu napravili samo jedinstvenu inventuru oligosaharida u humanom mlijeku, nego su pokazali kako ti šećeri mogu efikasno inhibirati patogene bakterije i viruse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija