Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987417

Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)


Mesić, Luka; Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Svitlica, Brankica
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) // Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016 / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 396-399 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 987417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
(Comparison of the impact of barrique barrels and stainless steel containers on Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) wine maturation)

Autori
Mesić, Luka ; Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Svitlica, Brankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016 / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 396-399

ISBN
978-953-7878-51-1

Skup
51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Cabernet Sauvignon, Barrique, Senzorna analiza, Vinogorje Kutjevo
(Cabernet Sauvignon, Barrique, Sensory analysis, Vineyard Kutjevo)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio prikazati utjecaj barrique bačve na organoleptička svojstva vina Cabernet Sauvignon berbe 2012. godine kroz 12 mjeseci. Pokus je postavljen nakon maceracije grožđa na način da je dio vina pretočen u inox posudu, a dio u novu barrique bačvu HAT - najjačeg paljenja, proizvedenu od hrasta s područja Požeške kotline. Tretmani su uzorkovani svaka tri mjeseca tijekom godine dana. Organoleptičko ocjenjivanje su obavili studenti treće godine stručnog studija Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo metodom 100 bodova. Svi rezultati su izraženi kao aritmetička sredina 15 ocjenjivača. Ukupne ocjene za svojstva, mirisa, okusa i ukupnog dojma u svim terminima uzorkovanja veće su kod tretmana iz barrique bačve u odnosu na inox posudu. Isto vrijedi i za ukupnu ocjenu tretmana. Svi tretmani prema Pravilniku o organoleptičkom ocjenjivanju vina i voćnih vina pripadaju u kategoriju vrhunskih vina, a obzirom na vrijeme odležavanja vina vidi se tendencija poboljšanja kakvoće vina

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Mesić, Luka; Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Svitlica, Brankica
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) // Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016 / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 396-399 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mesić, L., Mesić, J., Obradović, V. & Svitlica, B. (2016) Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016.
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Luka and Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Svitlica, Brankica}, year = {2016}, pages = {396-399}, keywords = {Cabernet Sauvignon, Barrique, Senzorna analiza, Vinogorje Kutjevo}, isbn = {978-953-7878-51-1}, title = {Usporedba utjecaja barrique ba\v{c}ve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Cabernet Sauvignon, Barrique, Senzorna analiza, Vinogorje Kutjevo}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Luka and Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Svitlica, Brankica}, year = {2016}, pages = {396-399}, keywords = {Cabernet Sauvignon, Barrique, Sensory analysis, Vineyard Kutjevo}, isbn = {978-953-7878-51-1}, title = {Comparison of the impact of barrique barrels and stainless steel containers on Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) wine maturation}, keyword = {Cabernet Sauvignon, Barrique, Sensory analysis, Vineyard Kutjevo}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font