Pregled bibliografske jedinice broj: 987417
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) // Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016 / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 396-399 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 987417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba utjecaja barrique bačve i inox posude na dozrijevanje vina cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
(Comparison of the impact of barrique barrels and stainless steel containers on Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) wine maturation)
Autori
Mesić, Luka ; Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Svitlica, Brankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceeding 51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture, Opatija, 15.-18. february, 2016
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 396-399
ISBN
978-953-7878-51-1
Skup
51. Croatian i 11. international symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Cabernet Sauvignon, Barrique, Senzorna analiza, Vinogorje Kutjevo
(Cabernet Sauvignon, Barrique, Sensory analysis, Vineyard Kutjevo)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio prikazati utjecaj barrique bačve na organoleptička svojstva vina Cabernet Sauvignon berbe 2012. godine kroz 12 mjeseci. Pokus je postavljen nakon maceracije grožđa na način da je dio vina pretočen u inox posudu, a dio u novu barrique bačvu HAT - najjačeg paljenja, proizvedenu od hrasta s područja Požeške kotline. Tretmani su uzorkovani svaka tri mjeseca tijekom godine dana. Organoleptičko ocjenjivanje su obavili studenti treće godine stručnog studija Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo metodom 100 bodova. Svi rezultati su izraženi kao aritmetička sredina 15 ocjenjivača. Ukupne ocjene za svojstva, mirisa, okusa i ukupnog dojma u svim terminima uzorkovanja veće su kod tretmana iz barrique bačve u odnosu na inox posudu. Isto vrijedi i za ukupnu ocjenu tretmana. Svi tretmani prema Pravilniku o organoleptičkom ocjenjivanju vina i voćnih vina pripadaju u kategoriju vrhunskih vina, a obzirom na vrijeme odležavanja vina vidi se tendencija poboljšanja kakvoće vina
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi