Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987343

Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji


Ačkar, Đurđica; Rot, Tomislav
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 26-30 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 987343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji
(Antimicrobial activity of additives in the meat industry)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 1; 26-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
nitrati ; nitriti ; askorbinska kiselina ; sorbati ; sulfiti ; natamicin ; nizin ; antimikrobno djelovanje
(nitrates ; nitrites ; ascorbic acid ; sorbates ; sulfites ; natamycin ; nisin ; antimicrobial activity)

Sažetak
Imperativ koji se stavlja pred proizvođače hrane, uključujući i mesne proizvode je proizvesti proizvod siguran za potrošača, što dužeg roka trajanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je spriječiti ili barem usporiti razvoj patogenih mikroorganizama i mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane. Osim različitih fizikalnih metoda, u tu se svrhu koriste i konzervansi, kemijska sredstva koja imaju mikrobicidni (uništavaju mikroorganizme) ili inhibitorni učinak (usporavaju njihov razvoj). Cilj ovoga rada je dati kratak pregled konzervansa koji se najčešće koriste u mesnoj industriji i njihovog antimikrobnog djelovanja, ne zanemarujući ni utjecaj na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Rot, Tomislav
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 26-30 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Ačkar, Đ. & Rot, T. (2019) Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (1), 26-30.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Rot, Tomislav}, year = {2019}, pages = {26-30}, keywords = {nitrati, nitriti, askorbinska kiselina, sorbati, sulfiti, natamicin, nizin, antimikrobno djelovanje}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji}, keyword = {nitrati, nitriti, askorbinska kiselina, sorbati, sulfiti, natamicin, nizin, antimikrobno djelovanje} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Rot, Tomislav}, year = {2019}, pages = {26-30}, keywords = {nitrates, nitrites, ascorbic acid, sorbates, sulfites, natamycin, nisin, antimicrobial activity}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Antimicrobial activity of additives in the meat industry}, keyword = {nitrates, nitrites, ascorbic acid, sorbates, sulfites, natamycin, nisin, antimicrobial activity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font