Pregled bibliografske jedinice broj: 987343
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 26-30 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 987343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji
(Antimicrobial activity of additives in the meat industry)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 1;
26-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
nitrati ; nitriti ; askorbinska kiselina ; sorbati ; sulfiti ; natamicin ; nizin ; antimikrobno djelovanje
(nitrates ; nitrites ; ascorbic acid ; sorbates ; sulfites ; natamycin ; nisin ; antimicrobial activity)
Sažetak
Imperativ koji se stavlja pred proizvođače hrane, uključujući i mesne proizvode je proizvesti proizvod siguran za potrošača, što dužeg roka trajanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je spriječiti ili barem usporiti razvoj patogenih mikroorganizama i mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane. Osim različitih fizikalnih metoda, u tu se svrhu koriste i konzervansi, kemijska sredstva koja imaju mikrobicidni (uništavaju mikroorganizme) ili inhibitorni učinak (usporavaju njihov razvoj). Cilj ovoga rada je dati kratak pregled konzervansa koji se najčešće koriste u mesnoj industriji i njihovog antimikrobnog djelovanja, ne zanemarujući ni utjecaj na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts