Pregled bibliografske jedinice broj: 987210
Utjecaj sorte na prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva i kvalitetu zrna ozime pšenice
Utjecaj sorte na prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva i kvalitetu zrna ozime pšenice // Zbornik radova. 54. Hrvatski i 14. međunarodni simpoziji agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb, 2019. str. 309-313 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 987210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte na prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva i kvalitetu zrna ozime pšenice
(Cultivar influence on yield, yield components, agronomic properties and grain quality of winter wheat)
Autori
Iljkić, Dario ; Grbeša, Antonio ; Rukavina, Ivana ; Jukić, Goran ; Šunjić, Krešimir ; Orkić, Vedran ; Rastija, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova. 54. Hrvatski i 14. međunarodni simpoziji agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb, 2019, 309-313
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sorte pšenice ; komponente prinosa ; kvaliteta ; agronomska svojstva
(wheat cultivar ; yield components ; grain quality ; agronomic properties)
Sažetak
Cilj provedenog poljskog istraživanja bio je utvrditi utjecaj sorte pšenice na komponente prinosa (broj klasova po m2, broj zrna po klasu i masu 1000 zrna), neka agronomska svojstava (visina biljke, dužina klasa, masa vlati, masa klasa i hektolitarska masa) i kvalitetu zrna (sadržaj proteina, škroba i vlažnog glutena te sedimentacijska vrijednost). Pokus s pet hrvatskih sorti ozime pšenice je proveden tijekom vegetacije 2017./2018. u četiri ponavljanja. Analiza varijance pokazala je signifikantnost za sva ispitivana svojstva osim za hektolitarsku masu te su utvrđena velika variranja komponenti prinosa i ostalih parametara između sorti. Prosječan prinos zrna svih sorti iznosio je 8, 07 t/ha uz prosječnih 600 klasova po m2, 37 zrna po klasu i mase 1000 zrna 43, 4 g i relativno nisku hektolitarsku masu (74, 6 kg/hl). U pogledu sadržaja proteina, vlažnog glutena i sedimentacijske vrijednosti, sorte su pokazale veliku varijabilnost. Zbog specifičnih vremenskih uvjeta potencijal kvalitete pojedinih sorti je bio ograničen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vedran Orkić
(autor)
GORAN JUKIĆ
(autor)
Ivana Rukavina
(autor)
Mirta Rastija
(autor)
Dario Iljkić
(autor)