Pregled bibliografske jedinice broj: 987207
Moć vlakana
Moć vlakana, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 987207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Moć vlakana
(Power of fiber)
Autori
Matković Melki, Karmen
Izvornik
Hranologija
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
dijetetska vlakna, netopiva vlakna, topiva vlakna
(dietary fibers, non-soluble fibers, soluble fibers)
Sažetak
Pod ugljikohidrate, jednu od glavnih skupina makronutrijenata u prehrani, ubraja se i velika skupina neprobavljivih prehrambenih tvari, polisaharida, koji se uz lignine definiraju kao dijetalna vlakna. Skupine spojeva koje svrstavamo u dijetalna vlakna su celuloza, hemiceluloza, lignin, inulin, gume, sluzi, oligosaharidi, pektini, voskovi, kutin i suberin. Navedeni spojevi su jestivi, dominantno strukturalni, stanični dijelovi žitarica, voća, povrća i ostalih prehrambenih izvora vlakana koje konzumiramo. Iako ih ne možemo probaviti i apsorbirati jer se u želucu i tankom crijevu ne hidroliziraju pod djelovanjem probavnih enzima, važan su čimbenik dobre probave. Poznata je nutricionistička preporuka „jedite više vlakana“ ali je manje poznato koliko su vlakna važna za cjelokupno zdravlje te da osim što su dobri pomoćnici u službi probave imaju brojne povoljne učinke na zdravlje. Dijetalna vlakna klasificiraju se kao netopiva i topiva u vodi te se oba tipa vlakana nalaze u različitim omjerima u prehrambenim izvorima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA