Pregled bibliografske jedinice broj: 986918
Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi
Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 80-84 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 986918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi
(Nutritional and dietary properties of royal jelly)
Autori
Zahirović, Izudin ; Jašić, Midhat ; Ličina Sinanović, Azra ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 80-84
Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
matična mliječ ; nutritivna i dijetetska svojstva
(royal jelly ; nutritional and dietary properties)
Sažetak
Matična mliječ je hrana za matice i larve u prvim danima razvoja. Nutritivna i farmakološka svojstva matične mliječi daju značajne komercijalne primjene i danas se koristi u mnogim sektorima kao što su farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija. U radu su prikazani literaturni podaci u pogledu nutritivnih i dijetetskih svojstava matične mliječi. Nutritivna svojstva matične mliječi definirana su njenim kemijskim, mikrobiološkim, fizičkim i senzornim svojstvima, a utjecaj na zdravlje i kondiciju ljudskog organizma određuje sastav biološki aktivnih tvari. Matična mliječ se sastoji od 57 do 70% vode, 12 do 50% proteina, 18 do 52% šećera i 35 do 6% lipida. U sastav lipida ulazi kao aktivni sastojak 10- hidroksi- 2-decenska kiselina ili 10-HDA (oko 2- 3%). Također matična mliječ sadrži minerale 2-3%, neke enzime, te hidrosolubilne vitamine B1, B5, B6 i vitamin C, ali nijedan od vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K). U sastav matične mliječi ulaze i biološki aktivne nenutritivne komponente sa antibakterijskim antibiotskim, antioksidativnim, antihipertenzivnim, vazodilatacijskim i drugim funkcionalnim svojstvima. Najznačajnije svojstvo je imuno- modulirajuće. Matična mliječ je mikrobiološki i biokemijski jako nestabilna pa se koriste njeni preparati koji su liofilizirani ili čuvani u podhlađenom i hladnom režimu. Još uvijek nije standardiziran njen sastav. Nutritivne i nenutritivne biološki aktivne komponente matične mliječi su različitog sastava. Prerađuje se u različite farmaceutske forme i oblike, a najbolje efekte daje ako se koristi u svježem stanju. Preparati matične mliječi se najviše preporučuju za jačanje imunog sistema, za smanjenje posljedica stresa, poboljšanje koncentracije, kod upale, regulacije tlaka itd.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek