Pregled bibliografske jedinice broj: 986913
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 986913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled metoda za određivanje botaničkog i
geografskog porijekla meda
(Review of the method for determining the botanical
and geographical origin of honey)
Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Ačkar, Đurđica ; Imširović, Emir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 59-67
Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta meda ; botaničko i geografsko porijeklo meda
(honey quality ; botanical and geographic origin of honey)
Sažetak
Med je proizvod kojeg prikupljaju pčele radilice iz nektara cvjetova medonosnih biljaka i medljike, dodaju mu vlastite specifične materije, transformiraju ga i odlažu u ćelije saća da sazri. Postoje različite metode za kategorizaciju spojeva u određivanju geografskog i botaničkog porijekla meda. Sagledati i analizirati informacije i podatke iz različitih izvora u pogledu pouzdanog određivanja botaničkog i geografskog porijekla meda. Određivanjem pojedinih parametara kvaliteta meda, kao što je HMF, vlaga, enzimska aktivnost, rezidue lijekova i pesticida, sadržaj saharoze ili dušika, može se procijeniti kvalitet i eventualno patvorenje meda, ali ne mogu se dobiti ključne informacije o njegovom botaničkom ili geografskom porijeklu. Kvalitativnom i kvantitativnom analizom specifičnih spojeva različitih tipova meda, u pogledu određivanja botaničkog i geografskog porijekla, mogu se utvrditi određeni obrasci prisutnih flavonoida i fenolnih spojeva, profili prisutnih oligosaharida, aminokiselina i organskih kiselina, raznolikost polenskih zrna i aromatskih spojeva, prisustvo posebnih marker spojeva i elemenata u tragovima. Kombinacija više različitih analiza i metoda specifičnih sastojaka potvrđuje autentičnost botaničkog i geografskog porijekla meda, naročito sa primjenom modernih tehnika analize i modela procjene statističkih podataka. Najčešće korištene metode određivanja karakterističnih spojeva u medu su gasna i tekuća hromatografija (GC ; HPLC) i masena spektrometrija. Određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda igra važnu ulogu u kontroli kvalitete, zaštiti od patvorenja, pravilnom označavanju proizvoda, a često podrazumijeva i veću komercijalnu vrijednost meda. Geografskim porijeklom meda se može dodatno zaštititi autentičnost meda, a ispravno deklarisanje botaničkog porijekla doprinosi prepoznatljivosti proizvoda na tržištu i kvalitetnijem informisanju potrošača.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek