Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986913

Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda


Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Šabanović, Marizela; Ačkar, Đurđica; Imširović, Emir
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 986913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda
(Review of the method for determining the botanical and geographical origin of honey)

Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Ačkar, Đurđica ; Imširović, Emir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 59-67

Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kvaliteta meda ; botaničko i geografsko porijeklo meda
(honey quality ; botanical and geographic origin of honey)

Sažetak
Med je proizvod kojeg prikupljaju pčele radilice iz nektara cvjetova medonosnih biljaka i medljike, dodaju mu vlastite specifične materije, transformiraju ga i odlažu u ćelije saća da sazri. Postoje različite metode za kategorizaciju spojeva u određivanju geografskog i botaničkog porijekla meda. Sagledati i analizirati informacije i podatke iz različitih izvora u pogledu pouzdanog određivanja botaničkog i geografskog porijekla meda. Određivanjem pojedinih parametara kvaliteta meda, kao što je HMF, vlaga, enzimska aktivnost, rezidue lijekova i pesticida, sadržaj saharoze ili dušika, može se procijeniti kvalitet i eventualno patvorenje meda, ali ne mogu se dobiti ključne informacije o njegovom botaničkom ili geografskom porijeklu. Kvalitativnom i kvantitativnom analizom specifičnih spojeva različitih tipova meda, u pogledu određivanja botaničkog i geografskog porijekla, mogu se utvrditi određeni obrasci prisutnih flavonoida i fenolnih spojeva, profili prisutnih oligosaharida, aminokiselina i organskih kiselina, raznolikost polenskih zrna i aromatskih spojeva, prisustvo posebnih marker spojeva i elemenata u tragovima. Kombinacija više različitih analiza i metoda specifičnih sastojaka potvrđuje autentičnost botaničkog i geografskog porijekla meda, naročito sa primjenom modernih tehnika analize i modela procjene statističkih podataka. Najčešće korištene metode određivanja karakterističnih spojeva u medu su gasna i tekuća hromatografija (GC ; HPLC) i masena spektrometrija. Određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda igra važnu ulogu u kontroli kvalitete, zaštiti od patvorenja, pravilnom označavanju proizvoda, a često podrazumijeva i veću komercijalnu vrijednost meda. Geografskim porijeklom meda se može dodatno zaštititi autentičnost meda, a ispravno deklarisanje botaničkog porijekla doprinosi prepoznatljivosti proizvoda na tržištu i kvalitetnijem informisanju potrošača.

Izvorni jezik
Ostalo

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Šabanović, Marizela; Ačkar, Đurđica; Imširović, Emir
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Aličić, D., Jašić, M., Šubarić, D., Šabanović, M., Ačkar, Đ. & Imširović, E. (2018) Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda. U: Jašić, M. & Šubarić, D. (ur.)Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI".
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and A\v{c}kar, \DJur\djica and Im\v{s}irovi\'{c}, Emir}, year = {2018}, pages = {59-67}, keywords = {kvaliteta meda, botani\v{c}ko i geografsko porijeklo meda}, title = {Pregled metoda za odre\djivanje botani\v{c}kog i geografskog porijekla meda}, keyword = {kvaliteta meda, botani\v{c}ko i geografsko porijeklo meda}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and A\v{c}kar, \DJur\djica and Im\v{s}irovi\'{c}, Emir}, year = {2018}, pages = {59-67}, keywords = {honey quality, botanical and geographic origin of honey}, title = {Review of the method for determining the botanical and geographical origin of honey}, keyword = {honey quality, botanical and geographic origin of honey}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font