Pregled bibliografske jedinice broj: 986897
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 2-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 986897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i
primjena u pčelarstvu
(Production and properties of glucose-fructose syrup
and application in beekeeping)
Autori
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 2-2
Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
glukozno-fruktozni sirup ; pčelarstvo
(glucose-fructose syrup ; beekeeping)
Sažetak
Osnovne sirovine za proizvodnju glukozno- fruktoznih sirupa (GFS) su saharoza ili škrob. Zbog niže cijene proizvodnje, danas na tržištu prevladavaju GFS-i na bazi škroba. Škrobni sirupi se dobivaju cijepanjem α-1→4 i/ili α-1→6 glikozidnih veza molekula škroba (amiloze i amilopektina) procesom koji se naziva hidroliza škroba. Za proizvodnju škrobnih GFS-a koristi se 95 %-tni glukozni sirup koji se tretira s enzimom glukoza izomerazom, koji izomerizira glukozu u fruktozu. Hidrolizom saharoze nastaje smjesa glukoze i fruktoze (invertni šećer), a provodi se pomoću kiselina ili enzima invertaze. GFS-i imaju široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, a u pčelarstvu se koriste za prihranu pčela te, nažalost, i za patvorenje meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)