Pregled bibliografske jedinice broj: 986863
Cijepljenje sorti kestena za dobivanje visokokvalitetnog ploda
Cijepljenje sorti kestena za dobivanje visokokvalitetnog ploda, 2019. (popularni rad).
CROSBI ID: 986863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Cijepljenje sorti kestena za dobivanje visokokvalitetnog ploda
(Grafting of chestnut varieties for obtaining high quality fruit)
Autori
Drvodelić, Damir
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2019
Ključne riječi
Castanea sativa ; Podloge ; Plemke ; Engleski spoj ; Plantaže kestena
(Castanea sativa ; understock ; scion ; whip & tongue graft ; chestnut plantations)
Sažetak
U članku se opisuje areal pitomog kestena kao i morfološka i nutritivna svojstva plodova. Daje se popis najpoznatijih vrsta iz roda Castanea. Govori se o podlogama sjemenjacima i njihovoj lošoj strani kod cijepljenja raznih sorti kestena. Detaljno se opisuje tehnologija cijepljenja sorti kestena engleskim spojem koji je najbolji izbor u ovom slučaju kao i vegetativne europsko-japanske podloge. Govori se o njezi cijepljenih sadnica i uvjetima u kojima se moraju držati cjepovi. U članku se objašnjavaju prednosti i mane specijalnih škara koji rade 4 vrste rezova. Na kraju se navodi popis sorti kestena koje se mogu nabaviti u Hrvatskoj i njihove cijene. Članak se nastavlja u slijedećem broju od 15. ožujka 2019. godine. U nastavku (2) govori se o glavnim problemima sastojina europskog pitomog kestena u Hrvatskoj i svijetu a to je rak kestenove kore i kestenova osa šiškarica. Zbog veće otpornosti i boljih karakteristika danas se koriste brojni križanci među kojima su najzastupljeniji europsko-japanski. Svi križanci se razmnožavaju cijepljenjem na vegetativno uzgojene podloge uzgojene križanjem i otporne su na trulež korijena koju uzrokuje gljiva iz roda Phytophtora. Vegetativne podloge omogućuju ujednačeniji rast plantaže, ranije plodonošenje i bolju kvalitetu plodova. Omogućena je i strojna metoda cijepljenja, sadnje i školovanja cijepova što znatno pojeftinjuje troškove proizvodnje. U članku se nabrajaju najpoznatije sorte pitomog kestena koje se mogu kupiti u rasadnicima i vrtnim centrima u Europi. Govori se o već standardnoj mikorizaciji cijepova pitomog kestena micelijem vrganja. Takve sadnice postižu višu cijenu, dobivaju se sekundarni šumski proizvodi (kvalitetne gljive), povećava se otpornost na sušu, biljne bolesti i štetnike i dobiva se veća krupnoća i slatkoća plodova. U članku se piše o krupnoći plodova i njihovoj visokoj tržišnoj vrijednosti. Sorti ˈBouche de Betizacˈ i sličnim autosterilnim sortama preporučuje se dodati od 10 do 20 % oprašivača. Navode se pogodne sorte koje su idealne za oprašivanje i imaju krupne plodove. Piše se o iskustvima iz svijeta (Francuska, Italija, Portugal, Bosna i Hercegovina, Slovenija itd.) u svezi cijepljenja sorti pitomog kestena. Na uspješnost cijepljena uvelike ovisi i sama tehnika. Okuliranje na spavajući pup ne daje nikave rezultate dok kopuliranje engleskim spojem s grančicom od 2 do 4 pupa, u kasnu zimu ili početkom proljeća, daje rezultate od oko 60 % primljenih plemki. Na kraju članka govori se o pravilnom označavanju cijepova i navodi se primjer iz E.N.A. standarda gdje se definira pojam cijepa i način označavanja istih odgovarajućim simbolima. Daje se prikaz najstarijih i površinski najvećih plantaža pitomog kestena u Europi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo