Pregled bibliografske jedinice broj: 986737
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 475-479 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 986737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša
(Effect of calcium content in sheep milk on curd strength and syneresis)
Autori
Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 475-479
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kalcij, gruš, tvrdoća, sinereza
(calcium, curd, strength, syneresis)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku dalmatinske pramenke na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Uzorci su prikupljani kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica od početka veljače do sredine srpnja, tijekom dvije uzastopne godine. Povećanje udjela ukupnog kalcija u ovčjem mlijeku značajno je povećavalo tvrdoću (P < 0, 01) i sposobnost sinereze sirnog gruša (P < 0, 05). Tvrdoća i sposobnost sinereze sirnog gruša su se značajno (P < 0, 05) povećavale s povećanjem koncentracije ionskog kalcija u ovčjem mlijeku. Rezultati ovog istraživanja su također pokazali da je povećanje tvrdoće gruša značajno (r = 0, 36 ; P < 0, 01) povećavalo njegovu sposobnost sinereze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
Napomena
Rad je dio znanstveno istraživačkih projekata "Očuvanje i prepoznatljivost autohtonog bračkog sira" i „Unapređenje i prilagodba kvalitete ovčjeg mlijeka Dalmatinske pramenke kao temelj proizvodnje tradicijskih dalmatinskih ovčjih sireva“. Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb