Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986737

Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša


Rako, Ante; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 475-479 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 986737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša
(Effect of calcium content in sheep milk on curd strength and syneresis)

Autori
Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 475-479

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kalcij, gruš, tvrdoća, sinereza
(calcium, curd, strength, syneresis)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku dalmatinske pramenke na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Uzorci su prikupljani kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica od početka veljače do sredine srpnja, tijekom dvije uzastopne godine. Povećanje udjela ukupnog kalcija u ovčjem mlijeku značajno je povećavalo tvrdoću (P < 0, 01) i sposobnost sinereze sirnog gruša (P < 0, 05). Tvrdoća i sposobnost sinereze sirnog gruša su se značajno (P < 0, 05) povećavale s povećanjem koncentracije ionskog kalcija u ovčjem mlijeku. Rezultati ovog istraživanja su također pokazali da je povećanje tvrdoće gruša značajno (r = 0, 36 ; P < 0, 01) povećavalo njegovu sposobnost sinereze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija

Napomena
Rad je dio znanstveno istraživačkih projekata "Očuvanje i prepoznatljivost autohtonog bračkog sira" i „Unapređenje i prilagodba kvalitete ovčjeg mlijeka Dalmatinske pramenke kao temelj proizvodnje tradicijskih dalmatinskih ovčjih sireva“. Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Avatar Url Ante Rako (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rako, Ante; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 475-479 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Rako, A., Kalit, S. & Tudor Kalit, M. (2019) Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Rako, Ante and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, pages = {475-479}, keywords = {kalcij, gru\v{s}, tvrdo\'{c}a, sinereza}, title = {Utjecaj udjela kalcija u ov\v{c}jem mlijeku na tvrdo\'{c}u i sposobnost sinereze sirnog gru\v{s}a}, keyword = {kalcij, gru\v{s}, tvrdo\'{c}a, sinereza}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rako, Ante and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, pages = {475-479}, keywords = {calcium, curd, strength, syneresis}, title = {Effect of calcium content in sheep milk on curd strength and syneresis}, keyword = {calcium, curd, strength, syneresis}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font