Pregled bibliografske jedinice broj: 986719
KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA
KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA, 2019., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 986719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA
(THE QUALITY OF MEAT PRODUCTS FROM LAMB)
Autori
Josić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.02
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Cvrtila, Željka
Neposredni voditelj
Shek - Vugrovečki, Ana
Ključne riječi
mesni pripravci, kvaliteta, janjetina
(meat products, quality, lamb meat)
Sažetak
U radu je opisana proizvodnja i kvaliteta mesnih pripravaka na bazi janjećeg mesa uz dodatak junetine. Meso je potjecalo od zdravih životinja, koje su odabrane na osnovu biokemijskih pokazatelja, odnosno nalaza serumskih bjelančevina creske ovce. Cilj je ovoga rada bilo utvrditi senzorske značajke te kemijski sastav i kakvoću pripravaka od mljevenog mesa na bazi janjetine kao inovativnog proizvoda na tržištu. Na osnovi biokemijskih pokazatelja odabrano je 8 životinja. Odabrana mlada janjad klaonički je obrađena u odobrenom klaoničkom objektu. Dobiveno meso je razvrstano (meso I., II. i III. kategorije), pohranjeno u hlađenu komoru i dio upotrijebljeno za proizvodnju mesnih pripravaka. U senzornoj analizi pljeskavice su ocjenjene zadovoljavajućim ocjenama. Količina vode u pljeskavicama s dodatkom janjećeg mesa kretala se između 71, 40 % i 74, 70 %, količina masti od 3, 63% do 5, 52%, ukupnih bjelančevina od 15, 87% do 21, 24% i količina pepela od 1, 50% do 2, 76%.
Izvorni jezik
Hrvatski