Pregled bibliografske jedinice broj: 986558
Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala)
Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala), 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 986558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala)
(Effects of low-temperature stress on the level of specialized matabolites in kale (Brassica oleracea var. acephala) sprouts)
Autori
Fistanić, Stjepana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2019
Stranica
50
Mentor
Šamec, Dunja ; Radić Brkanac, Sandra
Ključne riječi
Brassicaceae ; raštika ; prolin ; specijalizirani metaboliti ; klorofil a i b ; ukupni klorofil, karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost
(Brassicaceae ; kale ; proline ; specialized matabolites ; chlorophyll a, b ; total chlorophyll ; carotenoids ; antioxidant activity)
Sažetak
Klimatske promjene izazivaju češće periode ekstremnih temperatura koje značajno utječu na poljoprivrednu proizvodnju. Neke su biljne vrste otpornije na temperaturne ekstreme, a jedna od njih je i raštika (Brassica oleracea var. acephala). Stoga, cilj ovog rada je praćenje odgovora klijanaca raštike na stres izazvan niskim temperaturama kroz tri uzgoja (I., II., III.). Klijanci raštike stari tri dana izloženi su temperaturi pothlađivanja (8 ºC) (24 h I., II. i III. uzgoj) te smrzavanja (−8 ºC) (24 h u II. te 4 h u III. uzgoju) u usporedbi s kontrolom (21 ºC). Sniženje temperature usporilo je fiziološke procese te su klijanci izloženi nižim temperaturama imali kraće korijenje te posljedično manji prinos. Stres se odrazio i na biokemijske promjene te je kod klijanaca izloženih nižim temperaturama izmjerena viša razina prolina kao markera stresa te niža razina klorofila. Izloženost temperaturama pothlađivanja nije značajno utjecala na razinu ukupnih polifenola, flavonoida, fenolnih kiselina te antioksidacijsku aktivnost, dok je izloženost temperaturi smrzavanja utjecala na smanjenje ukupnih polifenola i fenolnih kiselina kod drugog uzgoja gdje je duljina izlaganja toj temperaturi bila 24 h. Izlaganje temperaturi smrzavanja izazvalo je i smanjenje količine ukupnih karotenoida, dok razina glukozinolata nije pokazala jasan trend s obzirom na temperaturu i različito vrijeme uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
Napomena
Diplomski rad izrađen je u sklopu projekta UKF 1C My First Collaboration Grant "Metabolomic and transcriptomic response of kale to low temperature stress", voditeljice dr.sc. Dunje Šamec, znanstvene suradnice IRB.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb