Pregled bibliografske jedinice broj: 986507
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 986507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju
(Long-term Monitoring of the Quality of Honeydew Honey and Sage Honey in Gorski kotar and Croatian Littoral)
Autori
Ivan Škara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
52
Mentor
Dražen Lušić
Ključne riječi
medun, med od kadulje, uniflornost, fizikalno-kemijska analiza, melisopalinološka analiza, kvaliteta meda
(honeydew, sage honey, unifloral, physical and chemical analysis, melisopalinology analysis, honey quality)
Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele dok mu pri obradi dodaju vlastite specifične sokove pri čemu ujedno dolazi i do promjene udjela vode. Svaka vrsta meda posjeduje svoje zahtjeve za kvalitetu i kakvoću. Medu se kroz povijest pripisuju i brojna ljekovita svojstva, a ponekad i farmakološki učinci biljaka. Danas poznati sastav meda, kojeg većinskim dijelom čine šećeri, ne upućuju na to. Sastav meda ne ovisi samo o broju peludnih čestica, već i drugim brojnim faktorima. U ovom radu analizirano je 50 uzoraka meduna prikupljenih u periodu od 2002. do 2016. godine sa područja Gorskog kotra, Hrvatskog primorja te otoka Krka. Osim meduna, analiziran je i 21 uzorak meda od kadulje prikupljenih u periodu od 2016. do 2017. godine s područja Hrvatskog primorja (otoci sjevernog Jadrana te vinodolsko i podvelebitsko primorje). Uzorci su prikupljeni od primarnih proizvođača koji su participirali u natjecanjima ocjenjivanja kvalitete meduna i meda od kadulje u Primorsko-goranskoj županiji. Od fizikalno-kemijskih parametara određivane su vrijednosti: udio vode i hidroksimetilfurfurala (HMF-a) te električna vodljivost. Za potpuniju karakterizaciju geografskog i botaničkog podrijetla meduna i meda od kadulje provedena je melisopalinološka i senzorska analiza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija