Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986507

Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju


Ivan Škara
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 986507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju
(Long-term Monitoring of the Quality of Honeydew Honey and Sage Honey in Gorski kotar and Croatian Littoral)

Autori
Ivan Škara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
52

Mentor
Dražen Lušić

Ključne riječi
medun, med od kadulje, uniflornost, fizikalno-kemijska analiza, melisopalinološka analiza, kvaliteta meda
(honeydew, sage honey, unifloral, physical and chemical analysis, melisopalinology analysis, honey quality)

Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele dok mu pri obradi dodaju vlastite specifične sokove pri čemu ujedno dolazi i do promjene udjela vode. Svaka vrsta meda posjeduje svoje zahtjeve za kvalitetu i kakvoću. Medu se kroz povijest pripisuju i brojna ljekovita svojstva, a ponekad i farmakološki učinci biljaka. Danas poznati sastav meda, kojeg većinskim dijelom čine šećeri, ne upućuju na to. Sastav meda ne ovisi samo o broju peludnih čestica, već i drugim brojnim faktorima. U ovom radu analizirano je 50 uzoraka meduna prikupljenih u periodu od 2002. do 2016. godine sa područja Gorskog kotra, Hrvatskog primorja te otoka Krka. Osim meduna, analiziran je i 21 uzorak meda od kadulje prikupljenih u periodu od 2016. do 2017. godine s područja Hrvatskog primorja (otoci sjevernog Jadrana te vinodolsko i podvelebitsko primorje). Uzorci su prikupljeni od primarnih proizvođača koji su participirali u natjecanjima ocjenjivanja kvalitete meduna i meda od kadulje u Primorsko-goranskoj županiji. Od fizikalno-kemijskih parametara određivane su vrijednosti: udio vode i hidroksimetilfurfurala (HMF-a) te električna vodljivost. Za potpuniju karakterizaciju geografskog i botaničkog podrijetla meduna i meda od kadulje provedena je melisopalinološka i senzorska analiza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dražen Lušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivan Škara
Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Ivan Škara (2018) 'Višegodišnje praćenje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {medun, med od kadulje, uniflornost, fizikalno-kemijska analiza, melisopalinolo\v{s}ka analiza, kvaliteta meda}, title = {Vi\v{s}egodi\v{s}nje pra\'{c}enje kvalitete meduna i medova od kadulje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju}, keyword = {medun, med od kadulje, uniflornost, fizikalno-kemijska analiza, melisopalinolo\v{s}ka analiza, kvaliteta meda}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {honeydew, sage honey, unifloral, physical and chemical analysis, melisopalinology analysis, honey quality}, title = {Long-term Monitoring of the Quality of Honeydew Honey and Sage Honey in Gorski kotar and Croatian Littoral}, keyword = {honeydew, sage honey, unifloral, physical and chemical analysis, melisopalinology analysis, honey quality}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font