Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986320

Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske


Barkijević, Matea; Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša; Lasić, Dario; Budeč, Maja; Bubalo, Dragan
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 336-341 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 986320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske
(Analysis of sugar composition in different honey types from Croatia)

Autori
Barkijević, Matea ; Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Lasić, Dario ; Budeč, Maja ; Bubalo, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 336-341

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; Hrvatska
(sugar composition ; HPLC ; honey types ; Croatia)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te ga usporediti između nektarnih vrsta meda i meduna. Istraživanje je provedeno na 116 uzoraka uniflornog meda (kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i 28 uzoraka meduna. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Najviša prosječna vrijednost fruktoze bila je utvrđena u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze (33, 74 g/100 g) i glukoze (23, 18 g/100 g) bila utvrđena u uzorcima meduna. Turanoza i maltoza su bili utvrđeni u znatno manjim udjelima u svim istraživanim uzorcima, dok saharoza nije bila utvrđena u uzorcima meda od vriska.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dario Lasić (autor)

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Dragan Bubalo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barkijević, Matea; Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša; Lasić, Dario; Budeč, Maja; Bubalo, Dragan
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 336-341 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Barkijević, M., Svečnjak, L., Prđun, S., Lasić, D., Budeč, M. & Bubalo, D. (2019) Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Barkijevi\'{c}, Matea and Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a and Lasi\'{c}, Dario and Bude\v{c}, Maja and Bubalo, Dragan}, year = {2019}, pages = {336-341}, keywords = {sastav \v{s}e\'{c}era, HPLC, vrste meda, Hrvatska}, title = {Analiza sastava \v{s}e\'{c}era razli\v{c}itih vrsta meda s podru\v{c}ja Hrvatske}, keyword = {sastav \v{s}e\'{c}era, HPLC, vrste meda, Hrvatska}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Barkijevi\'{c}, Matea and Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a and Lasi\'{c}, Dario and Bude\v{c}, Maja and Bubalo, Dragan}, year = {2019}, pages = {336-341}, keywords = {sugar composition, HPLC, honey types, Croatia}, title = {Analysis of sugar composition in different honey types from Croatia}, keyword = {sugar composition, HPLC, honey types, Croatia}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font