Pregled bibliografske jedinice broj: 986320
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 336-341 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 986320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske
(Analysis of sugar composition in different honey types from Croatia)
Autori
Barkijević, Matea ; Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Lasić, Dario ; Budeč, Maja ; Bubalo, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 336-341
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; Hrvatska
(sugar composition ; HPLC ; honey types ; Croatia)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te ga usporediti između nektarnih vrsta meda i meduna. Istraživanje je provedeno na 116 uzoraka uniflornog meda (kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i 28 uzoraka meduna. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Najviša prosječna vrijednost fruktoze bila je utvrđena u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze (33, 74 g/100 g) i glukoze (23, 18 g/100 g) bila utvrđena u uzorcima meduna. Turanoza i maltoza su bili utvrđeni u znatno manjim udjelima u svim istraživanim uzorcima, dok saharoza nije bila utvrđena u uzorcima meda od vriska.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Agronomski fakultet, Zagreb