Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986316

Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)


Jerman, Soledad-Dea; Prđun, Saša; Bubalo, Dragan; Svečnjak, Lidija
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.) // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 373-377 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 986316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
(Chemical characterization and variations in the composition of propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.))

Autori
Jerman, Soledad-Dea ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 373-377

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
propolis ; kemijska karakterizacija ; varijacije u sastavu ; FTIR-ATR spektroskopija
(propolis ; chemical characterization ; compositional variations ; FTIR- ATR spectroscopy)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je provesti kemijsku karakterizaciju propolisa prateći varijacije sastava propolisa unesenog na različite pozicije u košnici (plodište, medište) i tijekom proizvodne sezone primjenom metode FTIR-ATR spektroskopije. U razdoblju travanj-kolovoz 2018. prikupljeno je 90 uzoraka propolisa iz 5 pokusnih pčelinjih zajednica (Apis mellifera L.). Kvalitativnom obradom spektralnih podataka utvrđeno je kako radilice unose propolis sličnog kemijskog sastava na različite pozicije u košnici, kako postoji negativna korelacija između udjela balzamskih tvari i pčelinjeg voska u uzorcima propolisa prikupljenih na početku i na kraju sezone, te kako su radilice tijekom sezone unosile smolaste i balzamske tvari različitih biljnih vrsta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Dragan Bubalo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jerman, Soledad-Dea; Prđun, Saša; Bubalo, Dragan; Svečnjak, Lidija
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.) // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 373-377 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jerman, S., Prđun, S., Bubalo, D. & Svečnjak, L. (2019) Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.). U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Jerman, Soledad-Dea and Pr\djun, Sa\v{s}a and Bubalo, Dragan and Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2019}, pages = {373-377}, keywords = {propolis, kemijska karakterizacija, varijacije u sastavu, FTIR-ATR spektroskopija}, title = {Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u p\v{c}elinjoj zajednici (Apis mellifera L.)}, keyword = {propolis, kemijska karakterizacija, varijacije u sastavu, FTIR-ATR spektroskopija}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jerman, Soledad-Dea and Pr\djun, Sa\v{s}a and Bubalo, Dragan and Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2019}, pages = {373-377}, keywords = {propolis, chemical characterization, compositional variations, FTIR- ATR spectroscopy}, title = {Chemical characterization and variations in the composition of propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.)}, keyword = {propolis, chemical characterization, compositional variations, FTIR- ATR spectroscopy}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font