Pregled bibliografske jedinice broj: 986316
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.) // Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 373-377 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 986316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
(Chemical characterization and variations in the composition of propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.))
Autori
Jerman, Soledad-Dea ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 373-377
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
propolis ; kemijska karakterizacija ; varijacije u sastavu ; FTIR-ATR spektroskopija
(propolis ; chemical characterization ; compositional variations ; FTIR- ATR spectroscopy)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je provesti kemijsku karakterizaciju propolisa prateći varijacije sastava propolisa unesenog na različite pozicije u košnici (plodište, medište) i tijekom proizvodne sezone primjenom metode FTIR-ATR spektroskopije. U razdoblju travanj-kolovoz 2018. prikupljeno je 90 uzoraka propolisa iz 5 pokusnih pčelinjih zajednica (Apis mellifera L.). Kvalitativnom obradom spektralnih podataka utvrđeno je kako radilice unose propolis sličnog kemijskog sastava na različite pozicije u košnici, kako postoji negativna korelacija između udjela balzamskih tvari i pčelinjeg voska u uzorcima propolisa prikupljenih na početku i na kraju sezone, te kako su radilice tijekom sezone unosile smolaste i balzamske tvari različitih biljnih vrsta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb