Pregled bibliografske jedinice broj: 986312
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine // Hrvatska pčela, 138 (2019), 2; 48-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 986312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine
(Nectar-to-honey transformation pathway: Satsuma mandarin example)
Autori
Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša
Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 138
(2019), 2;
48-53
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
proces transformacije nektara u med ; unšijska mandarina ; nektar ; medni mjehur ; med ; FTIR-ATR spektroskopija
(nectar-to-honey transformation pathway ; Satsuma mandarin ; nectar ; honey sac ; honey ; FTIR-ATR spectroscopy)
Sažetak
Proizvodnja meda predstavlja složen biološki proces koji objedinjuje sinergijski aktivnost biljaka i životinja - medonosnih pčela (proces pretvorbe nektara u med). Međutim, mehanizmi transformacije nektara u med, kao početne točke proizvodnje meda koja izravno odražava njegovu autentičnost, nisu dovoljno istraženi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio istražiti kemijske promjene tijekom transformacije nektara u med na primjeru unšijske mandarine, počevši od nektara prikupljenog izravno iz cvijetova, kroz analizu sadržaja mednih mjehura prikupljenih iz pčela, do krajnjeg proizvoda - meda od unšijske mandarine. Uzorci nektara, sadržaja mednog mjehura i meda unšijske mandarine (Citrus unshiu Marc.) analizirani su FTIR-ATR spektroskopijom i referentnim analitičkim metodama. Spektralna analiza omogućila je praćenje kemijskih promjena do kojih dolazi tijekom procesa trasfrmacije nektara u med, a koji se primarno odnose na kemijske alteracije vode I šećera. Preliminarni rezultati su pokazali kako se prosječno više od jedne trećine konverzije nektara u med vezane za šećere odvija izravno u mednom mjehuru pčela prije skladištenja u stanice saća ; prosječni sadržaj šećera (w/w) u analiziranim uzorcima nektara mandarine iznosio je 17, 93%, u uzorcima mednog mjehura pčela 47.03%, a u analiziranim uzorcima meda mandarine 79, 63%. Ovi rezultati također ukazuju kako aktivnost enzima invertaze koji katalizira hidrolizu saharoze na glukozu i fruktozu, nastupa brzo i intenzivno ; invertaza počinje djelovati u mednom mjehuru odmah nakon prikupljanja nektara s cvjetova. Uočene su slične spektralne značajke analiziranih uzoraka meda te neznatne varijacija u sadržaju vode i šećera u uzorcima nektara, dok su razlike u kemijskom sastavu pojedinačnih uzoraka sadržaja mednih mjehura pčela (n=150) s najintenzivnijim i najsloženijim spektralnim varijacijama u području između 1175 i 950 cm-1 (apsorpcijske vrpce glukoze, fruktoze i saharoze), bile značajne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)