Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986312

Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine


Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine // Hrvatska pčela, 138 (2019), 2; 48-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 986312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine
(Nectar-to-honey transformation pathway: Satsuma mandarin example)

Autori
Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 138 (2019), 2; 48-53

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
proces transformacije nektara u med ; unšijska mandarina ; nektar ; medni mjehur ; med ; FTIR-ATR spektroskopija
(nectar-to-honey transformation pathway ; Satsuma mandarin ; nectar ; honey sac ; honey ; FTIR-ATR spectroscopy)

Sažetak
Proizvodnja meda predstavlja složen biološki proces koji objedinjuje sinergijski aktivnost biljaka i životinja - medonosnih pčela (proces pretvorbe nektara u med). Međutim, mehanizmi transformacije nektara u med, kao početne točke proizvodnje meda koja izravno odražava njegovu autentičnost, nisu dovoljno istraženi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio istražiti kemijske promjene tijekom transformacije nektara u med na primjeru unšijske mandarine, počevši od nektara prikupljenog izravno iz cvijetova, kroz analizu sadržaja mednih mjehura prikupljenih iz pčela, do krajnjeg proizvoda - meda od unšijske mandarine. Uzorci nektara, sadržaja mednog mjehura i meda unšijske mandarine (Citrus unshiu Marc.) analizirani su FTIR-ATR spektroskopijom i referentnim analitičkim metodama. Spektralna analiza omogućila je praćenje kemijskih promjena do kojih dolazi tijekom procesa trasfrmacije nektara u med, a koji se primarno odnose na kemijske alteracije vode I šećera. Preliminarni rezultati su pokazali kako se prosječno više od jedne trećine konverzije nektara u med vezane za šećere odvija izravno u mednom mjehuru pčela prije skladištenja u stanice saća ; prosječni sadržaj šećera (w/w) u analiziranim uzorcima nektara mandarine iznosio je 17, 93%, u uzorcima mednog mjehura pčela 47.03%, a u analiziranim uzorcima meda mandarine 79, 63%. Ovi rezultati također ukazuju kako aktivnost enzima invertaze koji katalizira hidrolizu saharoze na glukozu i fruktozu, nastupa brzo i intenzivno ; invertaza počinje djelovati u mednom mjehuru odmah nakon prikupljanja nektara s cvjetova. Uočene su slične spektralne značajke analiziranih uzoraka meda te neznatne varijacija u sadržaju vode i šećera u uzorcima nektara, dok su razlike u kemijskom sastavu pojedinačnih uzoraka sadržaja mednih mjehura pčela (n=150) s najintenzivnijim i najsloženijim spektralnim varijacijama u području između 1175 i 950 cm-1 (apsorpcijske vrpce glukoze, fruktoze i saharoze), bile značajne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Svečnjak, Lidija; Prđun, Saša
Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine // Hrvatska pčela, 138 (2019), 2; 48-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Svečnjak, L. & Prđun, S. (2019) Proces transformacije nektara u med: primjer unšijske mandarine. Hrvatska pčela, 138 (2), 48-53.
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2019}, pages = {48-53}, keywords = {proces transformacije nektara u med, un\v{s}ijska mandarina, nektar, medni mjehur, med, FTIR-ATR spektroskopija}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {138}, number = {2}, issn = {1330-3635}, title = {Proces transformacije nektara u med: primjer un\v{s}ijske mandarine}, keyword = {proces transformacije nektara u med, un\v{s}ijska mandarina, nektar, medni mjehur, med, FTIR-ATR spektroskopija} }
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija and Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2019}, pages = {48-53}, keywords = {nectar-to-honey transformation pathway, Satsuma mandarin, nectar, honey sac, honey, FTIR-ATR spectroscopy}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {138}, number = {2}, issn = {1330-3635}, title = {Nectar-to-honey transformation pathway: Satsuma mandarin example}, keyword = {nectar-to-honey transformation pathway, Satsuma mandarin, nectar, honey sac, honey, FTIR-ATR spectroscopy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font