Pregled bibliografske jedinice broj: 986241
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 986241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda
(Potential applications bacteriocins of lactic acid bacteria in production of dairy products)
Autori
Petanjek, Zvjezdana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.02
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
bakteriocini, bakterije mliječne kiseline, mliječni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzročnici kvarenja
(bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria)
Sažetak
Bakteriocini su peptidi koji se sintetiziraju ribosomalno, a sintetizira ih većina bakterija. Djelovanje im može biti baktriostatsko ili baktericidno, te je najčešće usmjereno na srodne bakterijske vrste ili sojeve iste vrste. Većinu poznatih bakteriocina sintetiziraju bakterije mliječne kiseline, a neki od najbolje istraženih su nizin, pediocin, lakticin i enterocin. Mogu se koristiti kao biokonzervansi u proizvodnji mliječnih proizvoda u cilju sprječavanja rasta i razmnožavanja patogenih bakterija i bakterija uzročnika kvarenja, poboljšanja kvalitete i senzorskih svojstava sira te kao sredstvo za suzbijanje biofilmova u mljekarskim pogonima. Unatoč tome, danas se uz nizin komercijalno proizvodi još jedino pediocin PA-1/AcH, iako postoje i drugi, još nedovoljno istraženi bakteriocini, koji pokazuju potencijal primjene u proizvodnji mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)