Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986241

Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda


Petanjek, Zvjezdana
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 986241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda
(Potential applications bacteriocins of lactic acid bacteria in production of dairy products)

Autori
Petanjek, Zvjezdana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.02

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Dolenčić Špehar, Iva

Ključne riječi
bakteriocini, bakterije mliječne kiseline, mliječni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzročnici kvarenja
(bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria)

Sažetak
Bakteriocini su peptidi koji se sintetiziraju ribosomalno, a sintetizira ih većina bakterija. Djelovanje im može biti baktriostatsko ili baktericidno, te je najčešće usmjereno na srodne bakterijske vrste ili sojeve iste vrste. Većinu poznatih bakteriocina sintetiziraju bakterije mliječne kiseline, a neki od najbolje istraženih su nizin, pediocin, lakticin i enterocin. Mogu se koristiti kao biokonzervansi u proizvodnji mliječnih proizvoda u cilju sprječavanja rasta i razmnožavanja patogenih bakterija i bakterija uzročnika kvarenja, poboljšanja kvalitete i senzorskih svojstava sira te kao sredstvo za suzbijanje biofilmova u mljekarskim pogonima. Unatoč tome, danas se uz nizin komercijalno proizvodi još jedino pediocin PA-1/AcH, iako postoje i drugi, još nedovoljno istraženi bakteriocini, koji pokazuju potencijal primjene u proizvodnji mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Dolenčić Špehar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Petanjek, Zvjezdana
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Petanjek, Z. (2019) 'Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petanjek, Zvjezdana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {bakteriocini, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, mlije\v{c}ni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzro\v{c}nici kvarenja}, title = {Potencijal primjene bakteriocina bakterija mlije\v{c}ne kiseline u proizvodnji mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {bakteriocini, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, mlije\v{c}ni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzro\v{c}nici kvarenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petanjek, Zvjezdana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria}, title = {Potential applications bacteriocins of lactic acid bacteria in production of dairy products}, keyword = {bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font