Pregled bibliografske jedinice broj: 986154
Bioraznolikost i simbiozna učinkovitost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah
Bioraznolikost i simbiozna učinkovitost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah // 14 International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2019. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 986154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioraznolikost i simbiozna učinkovitost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah
(Biodiversity and symbiotic efficiency of common bean rhizobia)
Autori
Rajnović, Ivana ; Ramírez-Bahena, Martha-Helena ; Sánchez Juanes, Fernando ; Kajić, Sanja ; Peix, Peix ; Velázquez, Encarna ; Sikora, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
14 International Symposium on Agriculture
/ - , 2019, 43-44
Skup
54 Hrvatski simpozij agronoma 14 International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika, autohtoni sojevi, Rhizobium, grah
(symbiotic nitogen fixation, indigenous strains Rhizobium, common bean)
Sažetak
Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi genotipske, fenotipske i simbiozne značajke autohtonih sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz 27 uzoraka tla sakupljenih na području sjeverozapadne Hrvatske. Identifikacija je izvršena pomoću metode MALDI- TOF MS, RAPD-PCR i filogenetske analize rrs, recA, atpD i nodC gena. Fenotipska karakterizacija uključila je testiranje otpornosti na visoke koncentracije NaCl-a, različitih vrijednosti pH i temperatura, otpornost na antibiotike i iskorištavanje različitih izvora ugljika. U cilju utvrđivanja simbioznih svojstava odabranih 15 sojeva te njihove kompatibilnosti sa dvije tradicijske sorte graha postavljen je vegetacijski pokus u stakleniku. Rezultati identifikacije pokuzuju da većina sojeva iz ovog istraživanja pripada vrstama R. leguminosarum i R. hidalgonense, koja je nedavno otkrivena u Americi. Dva soja su identificirana kao R. pisi dok nekoliko sojeva predstavlja potencijalnu novu vrstu. U vegetacijskom pokusu, najučinkovitija su bila dva soja (23T i 16T) koja pripadaju vrsti R.leguminosarum. Osim što su bili visoko učinkoviti u fiksaciji dušika, sojevi 1AT i 2Z (R. leguminosarum) pokazali su značajnu otpornost na nepovoljne uvjete kao što su visoke koncentracije NaCl i visoke temperature. Stoga bi ove sojeve trebalo uključiti u buduća istraživanja s ciljem odabira visokokvalitetnih sojeva za primjenu u održivoj proizvodnji graha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb