Pregled bibliografske jedinice broj: 985918
Tehnologija prehrane
Tehnologija prehrane // Osnove agroturizma / Bolfek, Berislav ; Mirosavljević, Krunoslav (ur.).
Slavonski Brod: Veleučilište u Slavonskom Brodu (VUSB), 2011. str. 163-180
CROSBI ID: 985918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija prehrane
(Nutrition technology)
Autori
Antunović, Slavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Osnove agroturizma
Urednik/ci
Bolfek, Berislav ; Mirosavljević, Krunoslav
Izdavač
Veleučilište u Slavonskom Brodu (VUSB)
Grad
Slavonski Brod
Godina
2011
Raspon stranica
163-180
ISBN
978-953-55970-6-3
Ključne riječi
prehrambena roba ; ugostiteljstvo i turizam ; prerađevine i namirnice biljnog podrijetla ; prerađevine i namirnice životinjskog podrijetla
(food commodities ; catering and tourism ; products and foods of plant origin ; products and foods of animal origin)
Sažetak
Osim uživanja u ljepotama autentičnih seoskih imanja, agroturizam nudi i uživanje u specijalitetima domaće kuhinje karakteristične za određeno podneblje. Da bi se pripremila jela i pića koja će domaćini ponuditi gostima potrebne su određene namirnice. Stoga se u poglavlju "Tehnologija prehrane" upoznajemo sa sirovinama biljnog i životinjskog podrijetla i njihovim prerađevinama koje se koriste za proizvodnju namirnica neophodnih za pripremanje hrane. Sirovine biljnog podrijetla su: žitarice, povrće, voće i njihove prerađevine. Sirovine životinjskog podrijetla su: meso, mlijeko i proizvodi dobiveni njihovom preradom. Obrađena su osnovna znanja o pojmu prehrambene robe, kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti sirovina i njihovih prerađevina te navedeni načini razvrstavanja namirnica kao i zakonski propisi u sustavu prehrambenog prava. Prezentirani su tehnološki postupci prerade, konzerviranja te čuvanja i skladištenja navedenih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija