Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985610

Biološko konzerviranje povrća


Harmadi, Kristina
Biološko konzerviranje povrća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološko konzerviranje povrća
(Biological preservation of vegetables)

Autori
Harmadi, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
povrće ; konzerviranje ; bakterije mliječne kiseline ; proizvodi
(vegetables ; preservation ; lactic acid bacteria ; products)

Sažetak
Fermentirani proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani svjetske populacije na svim kontinentima. Danas postoje brojni primjeri kontrolirane fermentacije u konzerviranju i procesiranju hrane kao što su fermentirano povrće, ocat, mliječni i drugi proizvodi. Iako se opća načela i postupci za mnoge fermentirane proizvode od povrća baziraju na mliječnoj i octenoj kiselini koje svojom aktivnošću stvaraju bakterije, kvasci i plijesni, reakcije nisu kvantificirane za svaki proizvod, vrlo su složene i uključuju niz mikroorganizama, koji djeluju zajedno ili jedan za drugim, kako bi se dobio gotovi proizvod. Biološki konzervirano povrće ima veliki značaj u prehrani zbog svoje hranjive vrijednosti (vitamini, minerali, pigmenti, prehrambena vlakna), te zbog izuzetnih organoleptičkih svojstava. U radu su opisane najznačajnije vrste sirovina koje se konzerviraju ovom metodom, proces proizvodnje biološki konzerviranog povrća, te novije spoznaje o toj tehnologiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Harmadi, Kristina
Biološko konzerviranje povrća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Harmadi, K. (2018) 'Biološko konzerviranje povrća', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Harmadi, Kristina}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {povr\'{c}e, konzerviranje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proizvodi}, title = {Biolo\v{s}ko konzerviranje povr\'{c}a}, keyword = {povr\'{c}e, konzerviranje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Harmadi, Kristina}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {vegetables, preservation, lactic acid bacteria, products}, title = {Biological preservation of vegetables}, keyword = {vegetables, preservation, lactic acid bacteria, products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font