Pregled bibliografske jedinice broj: 985610
Biološko konzerviranje povrća
Biološko konzerviranje povrća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološko konzerviranje povrća
(Biological preservation of vegetables)
Autori
Harmadi, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
povrće ; konzerviranje ; bakterije mliječne kiseline ; proizvodi
(vegetables ; preservation ; lactic acid bacteria ; products)
Sažetak
Fermentirani proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani svjetske populacije na svim kontinentima. Danas postoje brojni primjeri kontrolirane fermentacije u konzerviranju i procesiranju hrane kao što su fermentirano povrće, ocat, mliječni i drugi proizvodi. Iako se opća načela i postupci za mnoge fermentirane proizvode od povrća baziraju na mliječnoj i octenoj kiselini koje svojom aktivnošću stvaraju bakterije, kvasci i plijesni, reakcije nisu kvantificirane za svaki proizvod, vrlo su složene i uključuju niz mikroorganizama, koji djeluju zajedno ili jedan za drugim, kako bi se dobio gotovi proizvod. Biološki konzervirano povrće ima veliki značaj u prehrani zbog svoje hranjive vrijednosti (vitamini, minerali, pigmenti, prehrambena vlakna), te zbog izuzetnih organoleptičkih svojstava. U radu su opisane najznačajnije vrste sirovina koje se konzerviraju ovom metodom, proces proizvodnje biološki konzerviranog povrća, te novije spoznaje o toj tehnologiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)