Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985605

Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje


Živić, Ana
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje
(Influence of sugars and hydrocolloids on thermophysical properties of sour cherry fillings)

Autori
Živić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
37

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
višnja ; hidrokoloidi ; šećeri ; termofizička svojstva
(sour cherry ; hydrocolloids ; sugars ; thermophysical properties, fillings)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih otopina hidrokoloida (guara i ksantana u koncentraciji od 0, 6%), kao i utjecaj hidrokoloida i šećera (saharoze, trehaloze, u koncentraciji od 50%), na termofizička svojstva punila od višnje pripravljena na bazi soka višnje. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Uspoređujući termičko ponašanje soka višnje sa otopinama guara i ksantana utvrđeno je da sok ima niže vrijednosti temperature i entalpije taljenja, entalpije kristalizacije, i više vrijednosti temperature kristalizacije od otopina guara i ksantana. U punilima sa saharozom dobivene su niže vrijednosti temperature staklastog prijelaza u odnosu na sustave sa trehalozom, što može poslužiti kao primjer važnosti dodatka trehaloze kod povećanja stabilnosti sustava, posebno u području temperatura staklastog prijelaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Živić, Ana
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Živić, A. (2018) 'Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {vi\v{s}nja, hidrokoloidi, \v{s}e\'{c}eri, termofizi\v{c}ka svojstva}, title = {Utjecaj \v{s}e\'{c}era i hidrokoloida na termofizi\v{c}ka svojstva punila od vi\v{s}nje}, keyword = {vi\v{s}nja, hidrokoloidi, \v{s}e\'{c}eri, termofizi\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {sour cherry, hydrocolloids, sugars, thermophysical properties, fillings}, title = {Influence of sugars and hydrocolloids on thermophysical properties of sour cherry fillings}, keyword = {sour cherry, hydrocolloids, sugars, thermophysical properties, fillings}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font