Pregled bibliografske jedinice broj: 985605
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje
(Influence of sugars and hydrocolloids on thermophysical properties of sour cherry fillings)
Autori
Živić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
višnja ; hidrokoloidi ; šećeri ; termofizička svojstva
(sour cherry ; hydrocolloids ; sugars ; thermophysical properties, fillings)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih otopina hidrokoloida (guara i ksantana u koncentraciji od 0, 6%), kao i utjecaj hidrokoloida i šećera (saharoze, trehaloze, u koncentraciji od 50%), na termofizička svojstva punila od višnje pripravljena na bazi soka višnje. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Uspoređujući termičko ponašanje soka višnje sa otopinama guara i ksantana utvrđeno je da sok ima niže vrijednosti temperature i entalpije taljenja, entalpije kristalizacije, i više vrijednosti temperature kristalizacije od otopina guara i ksantana. U punilima sa saharozom dobivene su niže vrijednosti temperature staklastog prijelaza u odnosu na sustave sa trehalozom, što može poslužiti kao primjer važnosti dodatka trehaloze kod povećanja stabilnosti sustava, posebno u području temperatura staklastog prijelaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)