Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985601

Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera


Novak, Lorena
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera
(The thermopysical properties of model systems of hydrocolloids and sugars)

Autori
Novak, Lorena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2018

Stranica
36

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
guar ; ksantan ; trehaloza ; saharoza ; termofizička svojstva
(guar ; xanthan ; trehalose ; sucrose ; thermophysical properties)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida (guara, ksantana) i šećera (saharoze, trehaloze) u temperaturnom području od -60 °C do 140 °C. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Iz rezultata se može zaključiti da su temperature faznih prijelaza kod istovrsnih sustava bile niže, što je viši udio suhe tvari. U modelnim sustavima ksantan-trehaloza razlika u srednjoj (midpoint) temperaturi staklastog prijelaza između sustava (0, 6% ksantana + 30% trehaloze) i (0, 6% ksantana + 50% trehaloze) iznosila je 2 °C, a u sustavima guar-trehaloza pri istim koncentracijama i manja (1, 3 °C). U modelnim sustavima ksantan-saharoza pad srednje temperature staklastog prijelaza kod spomenutih koncentracija bio je 6, 2 °C, odnosno 6, 7 °C u sustavu guar-saharoza. Povećanjem udjela suhe tvari (dodavanjem šećera) došlo je do sniženja vrijednosti entalpija faznih prijelaza u svim uzorcima, a vrijednosti su niže u sustavima sa saharozom. U ispitivanim modelnim sustavima nije bilo značajne razlike u DSC parametrima između hidrokoloida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Lorena
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Novak, L. (2018) 'Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Lorena}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {guar, ksantan, trehaloza, saharoza, termofizi\v{c}ka svojstva}, title = {Termofizi\v{c}ka svojstva modelnih sustava hidrokoloida i \v{s}e\'{c}era}, keyword = {guar, ksantan, trehaloza, saharoza, termofizi\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Lorena}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {guar, xanthan, trehalose, sucrose, thermophysical properties}, title = {The thermopysical properties of model systems of hydrocolloids and sugars}, keyword = {guar, xanthan, trehalose, sucrose, thermophysical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font