Pregled bibliografske jedinice broj: 985601
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera
(The thermopysical properties of model systems of hydrocolloids and sugars)
Autori
Novak, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
guar ; ksantan ; trehaloza ; saharoza ; termofizička svojstva
(guar ; xanthan ; trehalose ; sucrose ; thermophysical properties)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida (guara, ksantana) i šećera (saharoze, trehaloze) u temperaturnom području od -60 °C do 140 °C. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Iz rezultata se može zaključiti da su temperature faznih prijelaza kod istovrsnih sustava bile niže, što je viši udio suhe tvari. U modelnim sustavima ksantan-trehaloza razlika u srednjoj (midpoint) temperaturi staklastog prijelaza između sustava (0, 6% ksantana + 30% trehaloze) i (0, 6% ksantana + 50% trehaloze) iznosila je 2 °C, a u sustavima guar-trehaloza pri istim koncentracijama i manja (1, 3 °C). U modelnim sustavima ksantan-saharoza pad srednje temperature staklastog prijelaza kod spomenutih koncentracija bio je 6, 2 °C, odnosno 6, 7 °C u sustavu guar-saharoza. Povećanjem udjela suhe tvari (dodavanjem šećera) došlo je do sniženja vrijednosti entalpija faznih prijelaza u svim uzorcima, a vrijednosti su niže u sustavima sa saharozom. U ispitivanim modelnim sustavima nije bilo značajne razlike u DSC parametrima između hidrokoloida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)