Pregled bibliografske jedinice broj: 985600
Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi
Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi
(Modified atmosphere packaging of fruits)
Autori
Žižek, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
voće ; modificirana atmosfera ; pakiranje
(fruits ; modified atmosphere ; packaging)
Sažetak
U radu je opisana primjena modificirane atmosfere u pakiranju i skladištenju voća. Za uspješnu primjenu ove tehnologije potrebno je osigurati optimalni sastav atmosfere u pakiranju, koja se može postići aktivno ili pasivno. Ova tehnika temelji se na promjeni udjela plinova (CO2, N2, O2), kao i primjeni odgovarajuće ambalaže kako bi se produžila trajnost svježem voću, spremnom za neposredni konzum. Isto tako, kod minimalno procesiranog voća preporučene koncentracije plinova ovise o pojedinom proizvodu. Općenito se može reći da su tzv. fresh-cut proizvodi tolerantniji prema višim koncentracijama CO2 od cijelih plodova pakiranih u modificiranoj atmosferi. Da bi se održao određeni sastav atmosfere specifičan za pojedinu sirovinu, odnosno proizvod, upotrebljavaju se prikladni, u pravilu višeslojni plastični ambalažni materijali (filmovi - folije), koji su opisani u radu. Ovisno o izvoru inertnih plinova, ambalažnom materijalu, vrsti uređaja za pakiranje i načinu rada postoje brojne izvedbe pakiranja u modificiranoj atmosferi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)