Pregled bibliografske jedinice broj: 985403
Šećerni alkoholi (polioli)
Šećerni alkoholi (polioli), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Šećerni alkoholi (polioli)
(Sugar alchocols (polyols))
Autori
Maglica, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
saharoza ; prirodni i umjetni šećeri ; polioli ; niskokalorična sladila
(sucrose ; natural and artificial sugars ; polyols ; low calorie sweeteners)
Sažetak
Šećer je neizostavan sastojak hrane, međutim pretjerana konzumacija istoga uzrokuje brojne štetne učinke za organizam, kao što su debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Saharoza je od davnina poznata kao najviše upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, kako zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Jedni od nutritivnih sladila su i polioli, koji imaju 50 % manju energetsku vrijednost od saharoze te se zbog toga mogu kombinirati s drugim niskokaloričnim sladilima što rezultira ukusnim manje kaloričnim proizvodima. Zbog niza dobrih karakteristika kao što su stabilnost pri visokim temperaturama, ugodan i neutralan okus, otpornost na djelovanje bakterija, polioli se, osim kao sladila, upotrebljavaju kao emulgatori, krioprotektori, sredstva za stabiliziranje i vezanje vlage. Najčešće upotrebljavani su isomalt, laktitiol, maltitiol, manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol, koji su opisani u ovome radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija