Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985403

Šećerni alkoholi (polioli)


Maglica, Matea
Šećerni alkoholi (polioli), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Šećerni alkoholi (polioli)
(Sugar alchocols (polyols))

Autori
Maglica, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
19

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
saharoza ; prirodni i umjetni šećeri ; polioli ; niskokalorična sladila
(sucrose ; natural and artificial sugars ; polyols ; low calorie sweeteners)

Sažetak
Šećer je neizostavan sastojak hrane, međutim pretjerana konzumacija istoga uzrokuje brojne štetne učinke za organizam, kao što su debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Saharoza je od davnina poznata kao najviše upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, kako zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Jedni od nutritivnih sladila su i polioli, koji imaju 50 % manju energetsku vrijednost od saharoze te se zbog toga mogu kombinirati s drugim niskokaloričnim sladilima što rezultira ukusnim manje kaloričnim proizvodima. Zbog niza dobrih karakteristika kao što su stabilnost pri visokim temperaturama, ugodan i neutralan okus, otpornost na djelovanje bakterija, polioli se, osim kao sladila, upotrebljavaju kao emulgatori, krioprotektori, sredstva za stabiliziranje i vezanje vlage. Najčešće upotrebljavani su isomalt, laktitiol, maltitiol, manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol, koji su opisani u ovome radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Maglica, Matea
Šećerni alkoholi (polioli), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Maglica, M. (2018) 'Šećerni alkoholi (polioli)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maglica, Matea}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {saharoza, prirodni i umjetni \v{s}e\'{c}eri, polioli, niskokalori\v{c}na sladila}, title = {\v{S}e\'{c}erni alkoholi (polioli)}, keyword = {saharoza, prirodni i umjetni \v{s}e\'{c}eri, polioli, niskokalori\v{c}na sladila}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maglica, Matea}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {sucrose, natural and artificial sugars, polyols, low calorie sweeteners}, title = {Sugar alchocols (polyols)}, keyword = {sucrose, natural and artificial sugars, polyols, low calorie sweeteners}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font