Pregled bibliografske jedinice broj: 985400
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca
(By-Products of Cocoa Beans Processing)
Autori
Blažević, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.06
Godina
2018
Stranica
17
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
kakaovac ; nusproizvodi ; prerada
(cocoa ; by-products ; processing)
Sažetak
U suvremenom svijetu teži se za što većim iskorištavanjem, kako glavnih sirovina tako i njihovih nusproizvoda. Cilj ovog rada je opisati mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda koji su nastali prilikom prerade ploda kakaovca. Svaki nusproizvod ima specifičan način daljnje obrade i svrhu uporabe. Tako se ljuska kakao ploda može koristiti osušena kao stočna hrana ili za proizvodnju biognojiva, a kada se spali iskorištava se za proizvodnju sapuna. Zbog velike količine šećera sok pulpe kakaovca može se koristiti za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, a pektin iz soka može se upotrijebiti kao sredstvo za želiranje. Kakao maslac dobiven iz odbačenih kakao zrna može se upotrijebiti za proizvode za lice i usne, a ljuska kakao zrna pri proizvodnji niskokalorične hrane, ali i kao zaštita poljoprivrednih usjeva. Stvaranjem velikih plantaža kakaovca ili osnivanjem poljoprivrednih zadruga olakšala bi se proizvodnja i prerada velike količine nusproizvoda na jednom mjestu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija