Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985400

Nusproizvodi prerade ploda kakaovca


Blažević, Monika
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca
(By-Products of Cocoa Beans Processing)

Autori
Blažević, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.06

Godina
2018

Stranica
17

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
kakaovac ; nusproizvodi ; prerada
(cocoa ; by-products ; processing)

Sažetak
U suvremenom svijetu teži se za što većim iskorištavanjem, kako glavnih sirovina tako i njihovih nusproizvoda. Cilj ovog rada je opisati mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda koji su nastali prilikom prerade ploda kakaovca. Svaki nusproizvod ima specifičan način daljnje obrade i svrhu uporabe. Tako se ljuska kakao ploda može koristiti osušena kao stočna hrana ili za proizvodnju biognojiva, a kada se spali iskorištava se za proizvodnju sapuna. Zbog velike količine šećera sok pulpe kakaovca može se koristiti za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, a pektin iz soka može se upotrijebiti kao sredstvo za želiranje. Kakao maslac dobiven iz odbačenih kakao zrna može se upotrijebiti za proizvode za lice i usne, a ljuska kakao zrna pri proizvodnji niskokalorične hrane, ali i kao zaštita poljoprivrednih usjeva. Stvaranjem velikih plantaža kakaovca ili osnivanjem poljoprivrednih zadruga olakšala bi se proizvodnja i prerada velike količine nusproizvoda na jednom mjestu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Blažević, Monika
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Blažević, M. (2018) 'Nusproizvodi prerade ploda kakaovca', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {17}, keywords = {kakaovac, nusproizvodi, prerada}, title = {Nusproizvodi prerade ploda kakaovca}, keyword = {kakaovac, nusproizvodi, prerada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {17}, keywords = {cocoa, by-products, processing}, title = {By-Products of Cocoa Beans Processing}, keyword = {cocoa, by-products, processing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font