Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985397

Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci


Marinić, Gabrijela
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 985397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
(White tea: Production, chemical composition and health effects)

Autori
Marinić, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.06

Godina
2018

Stranica
18

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
bijeli čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; zdravlje ; kemijske komponente
(white tea ; Camellia sinensis ; production ; health ; chemical components)

Sažetak
Pravi čajevi (crni, zeleni, bijeli i oolong) dobiju se od listića biljke čajevca Camellia sinensis koja se uzgaja na plantažama diljem Kine. U procesu proizvodnje bijelog čaja ne provodi se fermentacija, čaj se minimalno obrađuje te se upotrebljavaju najmlađi listići čaja koji obiluju kemijskim komponentama, a to su: voda, enzimi, polifenoli, aminokiseline, ugljikohidrati i ostali sastojci. Listići se najprije beru, a prije venuća i valjanja blago tretiraju parom kako bi se inhibirali enzimi. Na kraju se listići suše te čiste, sortiraju i pakiraju. Zdravstvene prednosti bijelog čaja uključuju smanjeni rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, doprinose poboljšanju oralnog zdravlja, pomaže u održavanju dobrog zdravlja te antioksidacijskim potencijalom može pozitivno djelovati na usporavanje starenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marinić, Gabrijela
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marinić, G. (2018) 'Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marini\'{c}, Gabrijela}, year = {2018}, pages = {18}, keywords = {bijeli \v{c}aj, Camellia sinensis, proizvodnja, zdravlje, kemijske komponente}, title = {Bijeli \v{c}aj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni u\v{c}inci}, keyword = {bijeli \v{c}aj, Camellia sinensis, proizvodnja, zdravlje, kemijske komponente}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marini\'{c}, Gabrijela}, year = {2018}, pages = {18}, keywords = {white tea, Camellia sinensis, production, health, chemical components}, title = {White tea: Production, chemical composition and health effects}, keyword = {white tea, Camellia sinensis, production, health, chemical components}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font