Pregled bibliografske jedinice broj: 985397
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
(White tea: Production, chemical composition and health effects)
Autori
Marinić, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.06
Godina
2018
Stranica
18
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
bijeli čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; zdravlje ; kemijske komponente
(white tea ; Camellia sinensis ; production ; health ; chemical components)
Sažetak
Pravi čajevi (crni, zeleni, bijeli i oolong) dobiju se od listića biljke čajevca Camellia sinensis koja se uzgaja na plantažama diljem Kine. U procesu proizvodnje bijelog čaja ne provodi se fermentacija, čaj se minimalno obrađuje te se upotrebljavaju najmlađi listići čaja koji obiluju kemijskim komponentama, a to su: voda, enzimi, polifenoli, aminokiseline, ugljikohidrati i ostali sastojci. Listići se najprije beru, a prije venuća i valjanja blago tretiraju parom kako bi se inhibirali enzimi. Na kraju se listići suše te čiste, sortiraju i pakiraju. Zdravstvene prednosti bijelog čaja uključuju smanjeni rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, doprinose poboljšanju oralnog zdravlja, pomaže u održavanju dobrog zdravlja te antioksidacijskim potencijalom može pozitivno djelovati na usporavanje starenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija