Pregled bibliografske jedinice broj: 985376
Svojstva kukuruznog škroba modificiranog pri različitim temperaturnim profilima ekstruzije
Svojstva kukuruznog škroba modificiranog pri različitim temperaturnim profilima ekstruzije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 985376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva kukuruznog škroba modificiranog pri različitim temperaturnim profilima ekstruzije
(Properties of Corn Starch Modified under the Different Temperature Profiles of Extrusion Process)
Autori
Tkalec, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.02
Godina
2019
Stranica
37
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
kukuruzni škrob ; ekstruzija ; modifikacija
(corn starch ; extrusion ; modification)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj ekstruzije pri različitim temperaturnim profilima na svojstva kukuruznog škroba. Korišteni temperaturni profili su 90/100/120 °C, 100/115/140 °C i 110/140/160 °C. Ispitivani parametri su boja, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti u vodi, bistroća (prozirnost) pasti te reološka svojstva škrobnih pasti određenih Brabenderovim mikro visko-amilografom. Modifikacijom se mijenjaju kemijska i fizikalna svojstva škroba što dovodi do povećanja njegove industrijske primjene. Uspoređujući rezultate nativnog škroba s rezultatima modificiranih škrobova vidljivo je da je ekstruzija uvelike pridonijela poboljšanju svojstava škroba. Povišenjem temperature ekstruzije došlo je do sniženja početne temperature želatinizacije, smanjenja viskoznosti škrobnih pasti, veće stabilnosti pri višim temperaturama i smanjenja stupnja retrogradacije. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti u vodi povećali su se s povišenjem temperaturnog profila ekstruzije. Bistroća škrobnih pasti povećala se proporcionalno s temperaturom ekstruzijskog kuhanja, dok je boja ekstrudata bila sve tamnija pri višim temperaturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija