Pregled bibliografske jedinice broj: 985341
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.)
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 5; 106-114 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 985341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte
‘Grk’ (Vitis vinifera L.)
(The influence of fertilization on chemical
composition of 'Grk bijeli' grapes (Vitis
vinifera L.))
Autori
Andabaka, Željko ; Petković, Fran Zvonimir ; Novak, Kristina ; Stupić, Domagoj ; Tomaz, Ivana ; Marković , Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Šikuten, Iva ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2018), 5;
106-114
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Grk bijeli, oplodnja, polifenoli, aromatski spojevi
(Grk bijeli, fertilization, polyphenols, aromatic compounds)
Sažetak
Grk bijeli sorta je vinove loze usko vezana za mjesto Lumbarda na otoku Korčuli. Jedna je od rijetkih sorata koja posjeduje funkcionalno ženski tip cvijeta. Zbog nepravilnosti u građi cvijeta te često sterilnog polena dolazi do lošije oplodnje. U grozdu se formiraju velike, sjemene bobe te male besjemene bobe – „pasoline”. Uslijed lošije oplodnje dolazi do većeg udjela pasolina u grozdu te nižeg priroda. Pretpostavlja se kako oplođene i neoplođene bobe imaju različita kemijska svojstva te se samim time izravno povezuje razina oplodnje i kvaliteta vina Grk. U ovom istraživanju utvrđen je kemijski sastav sjemenih boba i pasolina. Od polifenolnih spojeva pasoline su sadržavale značajno više koncentracije gotovo svih flavonoidnih spojeva, kumarinske kiseline, ferulinske kiseline te resveratrola. S druge strane, sjemene bobe bile su bogatije kaftarinskom, fertarinskom te kafeinskom kiselinom. Značajnih razlika u osnovnim pokazateljima kakvoće mošta nije bilo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Zvjezdana Marković
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Iva Šikuten
(autor)
Kristina Novak Zelenika
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts