Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985341

Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.)


Andabaka, Željko; Petković, Fran Zvonimir; Novak, Kristina; Stupić, Domagoj; Tomaz, Ivana; Marković , Zvjezdana; Preiner, Darko; Šikuten, Iva; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 5; 106-114 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 985341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.)
(The influence of fertilization on chemical composition of 'Grk bijeli' grapes (Vitis vinifera L.))

Autori
Andabaka, Željko ; Petković, Fran Zvonimir ; Novak, Kristina ; Stupić, Domagoj ; Tomaz, Ivana ; Marković , Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Šikuten, Iva ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2018), 5; 106-114

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Grk bijeli, oplodnja, polifenoli, aromatski spojevi
(Grk bijeli, fertilization, polyphenols, aromatic compounds)

Sažetak
Grk bijeli sorta je vinove loze usko vezana za mjesto Lumbarda na otoku Korčuli. Jedna je od rijetkih sorata koja posjeduje funkcionalno ženski tip cvijeta. Zbog nepravilnosti u građi cvijeta te često sterilnog polena dolazi do lošije oplodnje. U grozdu se formiraju velike, sjemene bobe te male besjemene bobe – „pasoline”. Uslijed lošije oplodnje dolazi do većeg udjela pasolina u grozdu te nižeg priroda. Pretpostavlja se kako oplođene i neoplođene bobe imaju različita kemijska svojstva te se samim time izravno povezuje razina oplodnje i kvaliteta vina Grk. U ovom istraživanju utvrđen je kemijski sastav sjemenih boba i pasolina. Od polifenolnih spojeva pasoline su sadržavale značajno više koncentracije gotovo svih flavonoidnih spojeva, kumarinske kiseline, ferulinske kiseline te resveratrola. S druge strane, sjemene bobe bile su bogatije kaftarinskom, fertarinskom te kafeinskom kiselinom. Značajnih razlika u osnovnim pokazateljima kakvoće mošta nije bilo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Andabaka, Željko; Petković, Fran Zvonimir; Novak, Kristina; Stupić, Domagoj; Tomaz, Ivana; Marković , Zvjezdana; Preiner, Darko; Šikuten, Iva; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 5; 106-114 (recenziran, članak, znanstveni)
Andabaka, Ž., Petković, F., Novak, K., Stupić, D., Tomaz, I., Marković , Z., Preiner, D., Šikuten, I., Maletić, E. & Karoglan Kontić, J. (2018) Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.). Glasnik zaštite bilja, 5 (5), 106-114.
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and Petkovi\'{c}, Fran Zvonimir and Novak, Kristina and Stupi\'{c}, Domagoj and Tomaz, Ivana and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Preiner, Darko and \v{S}ikuten, Iva and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2018}, pages = {106-114}, keywords = {Grk bijeli, oplodnja, polifenoli, aromatski spojevi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj oplodnje na kemijski sastav gro\v{z}\dja sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Grk bijeli, oplodnja, polifenoli, aromatski spojevi} }
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and Petkovi\'{c}, Fran Zvonimir and Novak, Kristina and Stupi\'{c}, Domagoj and Tomaz, Ivana and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Preiner, Darko and \v{S}ikuten, Iva and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2018}, pages = {106-114}, keywords = {Grk bijeli, fertilization, polyphenols, aromatic compounds}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {The influence of fertilization on chemical composition of 'Grk bijeli' grapes (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Grk bijeli, fertilization, polyphenols, aromatic compounds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font